Składniki:
- 1 ½ szkl. maku
- 1 ½ szkl. cukru
- 2 szkl. mleka
- op. budyniu waniliowego
- łyżka masła
- ½ szkl rodzynek
- ½ szkl. smażonej skórki pomarańczowej
- ½ kostki masła
- sok z cytryny
Składniki:
Składniki: 1 szkl. maku ½ szkl. płynnego miodu ½ szkl. cukru pudru ½ kostki masła ½ szkl. surowych białek ½ szkl. powideł ½ szkl. rodzynek sok z cytryny Sposób wykonania: Mak żaląc wodą i gotować około 10 minut po czym go odcedzić i odstawić do ostygnięcia. Następnie zmiksować go na gładką masę po czym dodać…
Składniki: 1 szkl. maku 2 szkl. mleka 1/3 kostki masła 1/3 szkl. płynnego miodu 1/3 szkl. cukru 2 jajka 2 łyżeczki rumu 1 szkl. odsączonych zalewy wiśni sok z cytryny Sposób wykonania: Mak zalać mlekiem i gotować na małym ogniu około 10 minut. Po tym czasie go odcedzić i odstawić do ostygnięcia, wówczas zmiksować go…
Składniki: 1 kg karkówki 3 cebuli sól pieprz czerstwa bułka Sposób wykonania: Karkówkę pokroić na małe kawałki a cebulę w talarki i razem obsmażyć na rozgrzanym tłuszczu. Następnie podlać odrobiną wody i trzymać na małym ogniu do miękkości. Wówczas całość zemleć w maszynce razem z namoczoną bułką. Doprawić do smaku solą oraz pieprzem.