Składniki: ½ arbuza ser feta listki mięty Sposób przyrządzenia: Arbuza pokroić w plastry, usunąć pestki, pociąć w nieduże sześciany. Małą łyżeczką deserową w każdym kawałku arbuza wykonać wgłębienie które wypełniamy serem feta. Tak przygotowaną przekąskę układamy na półmisku i odkładamy w chłodne miejsce. Przed podaniem każdy kawałek dekorujemy listkami mięty i wbijamy weń wykałaczkę.
Tag: na zakąskę
Zakąski
Mini kanapki na krakersach
by Teresa • • 0 Comments
Zakąski
Pomidory przekładane fetą z sosem sojowym
by Mika K. • • 0 Comments
Składniki: 2 pomidory 200 g sera feta 4 łyżki sosu sojowego 4 ząbki czosnku 1 łyżka octu balsamicznego Sposób przyrządzenia: Pomidory sparzyć i obrać ze skórki. Fetę i pomidory pokroić w ok. pół cm plastry. Sos sojowy połączyć z octem balsamicznym i zmiażdżonymi ząbkami czosnku. Przekładać na zmianę pomidory i fetę całość polać przygotowanym sosem.
Zakąski
Śledzie korzenne
by Reneti • • 0 Comments
Składniki: 30 dag solonych filetów matiasów 10 dag cebuli olej łyżka winnego octu (niekoniecznie) Przyprawy: ziele angielskie i liść laurowy (po kilka sztuk), ziarna gorczycy (1 łyżka), przyprawa korzenna wytrawna do piernika (1 łyżeczka) Sposób przyrządzenia: Śledzie namoczyć na parę godzin w zimnej wodzie, odsączyć, pokroić na paski szerokości 1,5 cm. Cebulę pokroić w jak…
Zakąski
Wykwintne kanapeczki
by Majka • • 0 Comments
Składniki: 8 kromeczek z bułki weka lub bagietki masło 1 cebula ½ ogórka ½ cytryny 20 dkg twarogu chrzan tarty koperek i natka pietruszki kawior łosoś wędzony w plastrach Sposób przyrządzenia: Z bułki okroić skórki, nadać jej kształt koła o średnicy około 5 cm lub w przypadku bagietki 3 cm. Koperek i pietruszkę posiekać pozostawiając…