Składniki: 6 suszonych grzybów 300 g makaronu 1-2 cebule 2 łyżki masła sól Sposób wykonania: Grzyby zalać wodą i odstawić na noc. Następnego dnia ugotować w tej samej wodzie w której się moczyły. Grzyby odcedzić i posiekać a makaron zalać wywarem z grzybów i również ugotować. W między czasie posiekaną cebulę zeszklić na rozgrzanym maśle,…
Tag: na obiad
Zupy
Zupa dla leniwych
by Wiktoria Hinc • • 0 Comments
Składniki: 1,25 l mocnego rosołu z drobiu 100 g ugotowanego mięsa kurzego 2 żółtka 50 g ryżu Sposób wykonania: Ryż dokładnie opłukać po czym zalać rosołem i ugotować. Pod koniec gotowania wrzucić posiekane mięso, wówczas zdjąć z ognia i wymieszać z żółtkami. Przelać na talerze.
Zupy
Zupa piwna Danuty
by Donata Orlik • • 0 Comments
Składniki: 0,5 l jasnego piwa 0,1 l mleka 5 dag cukru 1 łyżka mąki ziemniaczanej szczypta cynamonu 1 jajko 2 dag cukru pudru Sposób wykonania: Do mleka dodać cynamon oraz cukier, doprowadzić do zagotowania po czym dodać mąkę rozprowadzoną w małej ilości wody. Całość dokładnie wymieszać i trzymać na ogniu około 5 minut cały czas…
Krewetki
Krewetki w sezamie w sałatką z wodorostów
by Kornelia Bryk • • 0 Comments
Składniki: 12 azjatyckich łyzek do zupy 12 wykałaczek 350 g ugotowanych krewetek 1 łyżka pieczonego oleju sezamowego 1/3 szkl. sałatki z wodorostów pieprz ziarna czarnego sezamu Sposób wykonania: Łyżki ułożyć na półmisku. Następnie na wykałaczki nabić krewetki, które umieścić na łyżkach. Na każda z krewetek kładziemy kilka kropli oleju oraz odrobinę sałatki z wodorostów. Oprószyć…
Makarony
Makaron o smaku pizzy
by Karol Wiatrowski • • 0 Comments
Składniki: 2 cebule 1 ząbek czosnku 1 łyżka oliwy z oliwek 100 g salami w kawałku 350 g pomidorów 1 łyżeczka startego oregano sól pieprz 400 g makarony penne Sposób wykonania: Makaron ugotować według opisu na opakowaniu. W między czasie cebulę i czosnek posiekać po czym przesmażyć na rozgrzanej oliwie po czym wlać pomidory. Całość…