Składniki: 1 łyżka cukru 2 łyżki octu słodowego 2 łyżki musztardy ½ pęczka ulubionych ziół 7 łyżek oleju sól pieprz Sposób wykonania: Ocet wymieszać razem z cukrem, musztardą oraz ziołami. Następnie nie przerywając mieszania dodawać stopniowo olej. Na koniec doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
Tag: musztarda
Dorsz
Dorsz z sosem ziołowo-musztardowym
by Agata Grabowska • • 0 Comments
Składniki: 600 g filetów z dorsza 1 łyżka cukru 2 łyżki octu słodowego 2 łyżki musztardy ½ pęczka ulubionych ziół 7 łyżek oleju sól pieprz Sposób wykonania: Filety zalać wywarem i gotować około 8 minut na małym ogniu. W między czasie ocet wymieszać razem z cukrem, musztardą oraz ziołami. Następnie nie przerywając mieszania dodawać stopniowo…
Sosy
Sos do marynowanego łososia
by Natalia Biała • • 0 Comments
Składniki: 5 łyżek słodkiej musztardy 4 łyżki octu 3 łyżki cukru 1 łyżeczką soli ½ łyżeczki pieprzu 200 ml oleju 2 pęczki posiekanego koperku Sposób wykonania: Musztardę połączyć z octem, cukrem oraz przyprawami po czym nie przerywając ucierania dodawać stopniowo olej. Na koniec dodać posiekany koperek, wymieszać.
Łosoś
Łosoś z sosem musztardowo-koperkowym
by Kornelia Borowik • • 0 Comments
Składniki: 4 porcje marynowanego łososia 5 łyżek słodkiej musztardy 4 łyżki octu 3 łyżki cukru 1 łyżeczką soli ½ łyżeczki pieprzu 200 ml oleju 2 pęczki posiekanego koperku Sposób wykonania: Musztardę połączyć z octem, cukrem oraz przyprawami po czym nie przerywając ucierania dodawać stopniowo olej. Na koniec dodać posiekany koperek. Powstały sos podawać do marynowanego…
Winegret
Sos winegret do sałatki
by Zbigniew Mądry • • 0 Comments
Składniki: ¼ szkl. octu jabłkowego 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżeczka cukru ½ łyżeczki soli ½ łyżeczki pieprzu 1 łyżka musztardy 2/3 szkl. oliwy z oliwek Sposób wykonania: Do słoika wlać ocet, sok z cytryny, cukier, sól, pieprz oraz musztardę. Słoik zakręcić i całość trzepać do połączenia się wszystkich składników, wówczas dodać jeszcze oliwę…