Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: miód

Sos pomarańczowo-żurawinowy

Składniki: ½ szkl soku pomarańczowego garść żurawin 1 łyżeczka posiekanego rozmarynu 1 łyżka miodu Sposób wykonania: Do rondelka wlać sok z pomarańczy, które podgrzać na małym ogniu, wówczas dodać miód, rozmaryn oraz żurawiny. Całość dokładnie wymieszać i doprawić do smaku cukrem. Trzymać na małym ogniu około 20 minut pod przykryciem. Po tym czasie zestawić z…

Filet z łososia pieczony z czereśniami

Składniki: 80 dkg filetów z łososia 2 szklanki wytrybowanych pokrojonych na ćwiartki czereśni 3 łyżki masła 3 łyżki czerwonego octu winnego 2 łyżki płynnego miodu 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1/3 szklanka wody sól, pieprz Sposób przyrządzenia: W rondlu wymieszać czereśnie, masło, ocet i miód. Doprowadzić do wrzenia, gotować na małym ogniu 10 minut. Mąkę ziemniaczaną…

Pikantna marynata do mięs z grilla z sosem sojowym i octem balsamicznym

Składniki: ¼ szklanki sosu sojowego 3 łyżki octu balsamicznego 1 łyżka miodu 1 łyżka oleju sezamowego ½ łyżeczki płatków chili 1 zgnieciony w prasce ząbek czosnku Sposób przyrządzenia: Wszystkie składniki marynaty zmiksować . Przygotować czyste słoiczki, przelać do nich marynatę, szczelnie zamknąć. Przechowywać w lodówce. Przed użyciem wstrząsnąć.

Filety ze szczupaka w miodowej panierce

Składniki: 50 dkg filetów ze szczupaka 1 jajko 1 łyżeczka miodu 1 szklanka mielonych krakersów 1/3 szklanki mąki pszennej olej sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Jajko zmoksować z miodem. Filety podzielić na porcję, przyprawić solą i pieprzem. Rybę obtoczyć w mące, następnie w jajku z miodem i mielonych krakersach. Na patelni rozgrzać olej, smażyć na nim…