Składniki: 25 dag mielonych migdałów 25 dag cukru pudru 1 łyżka mielonego cynamonu 2 łyżki soku z cytryny 3 białka Sposób wykonania: Białka ubić na sztywną pianę po czy nie przerywając ubijania dodawać stopniowo cukier. Gdy powstanie gładka lśniąca piana dodać cynamon, mielone migdały oraz sok z cytryny. Całość delikatnie wymieszać. Łyżką nabierać pianę i…
Tag: migdały
Porady i Ciekawostki
Rukola z migdałami i pomidorami
by Kacper Bloch • • 0 Comments
Porady i Ciekawostki
Sos z jabłkiem i migdałami
by Grażyna Lorek • • 0 Comments
Składniki: ½ szkl cukru 1 winne jabłko 1 łyżka oliwy z oliwek 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżki białego wytrawnego wina 3 suszone śliwki 1 łyżka płatków migdałowych sól cukier Sposób wykonania: Obrane jabłko zetrzeć na tarce o drobnych oczkach po czym wymieszać go z chrzanem. Następnie dodać oliwę z oliwek oraz sok z…
Porady i Ciekawostki
Pstrąg z migdałami i fenkułem
by Karolina Cicha • • 0 Comments
Składniki: 4 pstrągi 3 bulwy fenkułu 2 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki masła 1 łyżka posiekanej natki pietruszki garść płatków migdałowych ½ cytryny sól pieprz Sposób wykonania: Oczyszczony fenkuł pokroić na plasterki i obsmażyć je na rozgrzanym tłuszczu. Następnie pstrągi oprószyć je solą oraz pieprzem i obtoczyć w płatkach migdałowych. Przełożyć je na patelnie…
Porady i Ciekawostki
Sos szary z bakaliami Anety
by Aneta Baron • • 0 Comments
Składniki: 2 szkl bulionu warzywnego 1 łyżka masła 1 łyżka mąki kilka suszonych śliwek 5 dag migdałów 5 dag rodzynków 4 goździki 4 ziarenka ziela angielskiego 1 listek laurowy 1 cytryna 3 dag piernika 1 kieliszek czerwonego wytrawnego wina 1 łyżeczka cukru sól pieprz Sposób wykonania: Na rozgrzanym maśle zarumienić mąkę, którą rozprowadzić zimnym…