Składniki: ½ szkl. mąki ½ szkl. posiekanych migdałów ½ skzl. cukru pudru ½ kostki masła 1 op. cukru waniliowego Sposób wykonania: Masło posiekać razem z mąką po czym dodać jeszcze migdały, cukier waniliowy oraz cukier puder. Całość dokładnie wymieszać. Z powstałego ciasta urywać palcami małe kawałeczki, które posypać na wierzchu ciasta. Kruszonkę również można zetrzeć…
Tag: migdały
Listy
Morele z migdałem i skórką pomarańczową
by Dominika Okuniewska • • 0 Comments
Składniki: 10 suszonych moreli 20 obranych migdałów skórka pomarańczowa Sposób wykonania: Morele dokładnie oczyścić. Następnie przekroić je na połówki i usnąć c nich pestki. W otwory powstałe po pestkach włożyć po 1 migdale oraz kawałek skórki pomarańczowej.
Listy
Śliwki z migdałem i skórką pomarańczową
by Dagmara Orlicka • • 0 Comments
Składniki: 20 suszonych śliwek 20 obranych migdałów skórka pomarańczowa Sposób wykonania: Śliwki dokładnie oczyścić. Następnie przekroić je na połówki i usnąć c nich pestki. W otwory powstałe po pestkach włożyć po 1 migdale oraz kawałek skórki pomarańczowej.
Listy
Ryż z płatkami migdałowymi
by Marzena Rylska • • 0 Comments
Składniki: 1 szkl. ryżu 2 szkl. bulionu 1 łyżka masła 150 g płatków migdałowych sól Sposób wykonania: Ryż zalać bulionem i gotowca pod przykryciem około 20 minut. Następnie obrane i posiekane migdały uprażyć na suchej patelni. Gdy ryż będzie prawie miękki dodać do niego migdały. Wymieszać i przełożyć do naczynia żaroodproengo. Wstawić do rozgrzanego piekarnika…
Listy
Dyniowy deser z migdałami
by Paulina Piechocińska • • 0 Comments
Składniki: 50 dag dyni łyżka masła 4 jajka 4 łyżki cukru ½ szkl. migdałów 2 łyżki smażonej skórki pomarańczowej kieliszek rumu ½ szkl. kaszy Karkowskiej tłuszcz Sposób wykonania: Obraną dynię pokroić w kostkę, po czym podlać wodą i rozgotować na małym ogniu. Wówczas przetrzeć ja przez sito. Następnie żółtka utrzeć razem z cukrem po czym…