Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Dyniowy deser z migdałami

Składniki:

  • 50 dag dyni
  • łyżka masła
  • 4 jajka
  • 4 łyżki cukru
  • ½ szkl. migdałów
  • 2 łyżki smażonej skórki pomarańczowej
  • kieliszek rumu
  • ½ szkl. kaszy Karkowskiej
  • tłuszcz

    Sposób wykonania:
    Obraną dynię pokroić w kostkę, po czym podlać wodą i rozgotować na małym ogniu.
    Wówczas przetrzeć ja przez sito.
    Następnie żółtka utrzeć razem z cukrem po czym nie przerywając ucierania dodawać migdały, skórkę pomarańczową, rum, roztopione masło oraz kaszę i przecier z dyni
    Gdy wszystkie składniki się polaczą, dodać jeszcze białka ubite na sztywną pianę, delikatnie połączyć.
    Przelać całość do formy wysmarowanej tłuszczem i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni na około 45 minut.

  • Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *