Składniki: 50 dag śliwek 15 dag migdałów 2 tabliczki mlecznej czekolady ½ szkl. śmietany Sposób wykonania; Śliwki wydrylować a migdały uprażyć na suchej patelni. Następnie czekoladę rozpuścić w gorącej śmietance. Wówczas zanurzyć w niej śliwki, które ułożyć na talerzyku, na każdej położyć migdał i odstawić do zastygnięcia czekolady.
Tag: migdał
Listy
Kruche ciasteczka z migdałami
by Halina Ryłko • • 0 Comments
Składniki: 30 dag mąki 15 dag masła 10 dag cukru pudru 2 żółtka łyżka kwaśnej śmietany łyżeczka cukru waniliowego szczypta soli 10 dag migdałów gruby cukier Sposób wykonania: Mąkę, masło, żółtka, cukier puder, cukier waniliowy oraz śmietanę dokładnie zmiksować na małych obrotach. Z powstałego ciasta uformować wałek, który owinąć w folię aluminiową i wstawić do…
Drób
Kotlet drobiowy w migdałowej skórce
by dominikab • • 0 Comments
Składniki: 4 filety z kurczaka 10 dkg chipsów ziemniaczanych 5 dkg migdałów w płatkach 2 łyżki mąki 1-2 jajka sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Chipsy ziemniaczane rozkruszyć, wymieszać z migdałami. Mięso umyć osuszyć, rozbić lekko tłuczkiem do mięsa, przyprawić, odstawić na 30 minut. Kotlety obtoczyć w mące, jajku, migdałowej panierce. Blachę do zapiekania wyłożyć papierem do…