Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: mięta

Majito classic

Składniki:  50 ml rumu bacardi6 kostek lodu,cukier trzcinowy 1 łyżeczkalimonka 2 części z ośmiumięta 6-8 listków woda mineralna gazowana Sposób przyrządzeni:do bostońskiego ( duża szklanica ) dodajemy cukier, miętę, ucieramy chwile drewnianym tłuczkiem, wlewamy rum, wsypujemy lód, zamykamy sheiker i mieszamy energicznie. Po wymieszaniu wlewamy do dużej szklanki z grubego szkła i uzupełniamy wodą mineralną mocno…

Nalewka piołunówka aromatyczna

Składniki: 1 litr wódki 1 g korzenia omanu 5 dkg piołunu 1 g mięty 1 g szałwi 1 g rumianku 1 g majeranku 1 g cynamonu mielonego 1 g mielonego imbiru 15 dkg cukru 2/3 szklanki wody Sposób przyrządzenia: Piołun zalewamy na okres 2 dni 1 szklanką wódki, odfiltrowujemy. Nalewem piołunowym zalewamy pozostałe zioła, uzupełniamy…

Nalewka wiśniowo miętowa

Składniki: 1 l wódki 5 szklanek dorodnych wiśni 20 pestek wiśni 20 listków mięty ½ cytryny pokrojonej w plastry ½ szklanki cukru Sposób przyrządzenia: Wiśnie umyć, osuszyć. Każdą przekroić na połowę, usunąć pestki, wiśnie lekko rozgnieść. 20 pestek wiśni rozbić używając młotka. Wszystkie składniki umieścić w szklanym gąsiorku, szczelnie zamknąć. Postawić w nasłonecznionym miejscu na…

Wykwintne krewetki po kreolsku

Składniki: 50 dkg średnich odwłoków krewetek Marynata: sok z połowy cytryny 1 łyżka oliwy z oliwek 1 łyżeczka octu balsamicznego 2 łyżki przyprawy kreolskiej (patrz poniżej) Dresing: 1 łyżka oliwy z oliwek 2 łyżeczki octu balsamicznego sok z ½ cytryny 1 łyżeczka posiekanych listków mięty ¼ łyżeczki soli 1/8 łyżeczki mielonego pieprzu ½ melona obranego…

Deser tropikalny

  Składniki: 1 grejpfrut czerwony 2 pomarańcze sałata liściasta listki mięty ½ szklanki zagęszczonego słodzonego mleka   Sposób przyrządzenia: Grejpfruta i pomarańcze obrać ze skórki, podzielić na cząstki, obrać z błon lub pokroić w pół plastry w poprzek owoców. Ułożyć na talerzyku w kompozycję razem z podartymi liśćmi sałaty, polać mlekiem. Udekorować listkami mięty. Mocno…