Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: mięso z wołowiny

Zrazy zawijane, klasyk

Składniki: • Kawałek ładnej chudej wołowiny, zrazówki, • słonina, • ogórek kiszony, • marchewka, • cebula, • musztarda, • sól • pieprz, • mąka • tłuszcz, • bulion lub woda, • przyprawy, • śmietana, • ew. grzyby. Wykonanie: Mięso pokroić w cienkie plastry w poprzek włókien, rozbić na cienkie plastry wkładając je miedzy folie plastikową,…

Befsztyki wołowe

Składniki: • 40-50 dag polędwicy • sól, pieprz • sok z cytryny • 5 dag smalcu • 1 łyżka masła • 2 łyżki tartego chrzanu Sposób przyrządzenia: Mięso umyć, ewentualnie wykrajać żyły, osuszyć, pokroić w plastry ( w poprzek włókien). Kawałki mięsa popieprzyć, pokropić sokiem z cytryny, pozostawić ułożone jedna na drugiej i przyciśnięte, w…

Zrazy wołowe z pieprzem

Składniki: • 1 kg wołowiny beż kości • 2 cebule • 1 łyżka mąki • 2 łyżki masła • 0.25 szklanki śmietany • sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Mięso umyć, oczyścić z błon, pokrajać w poprzek włókien na niezbyt grube plastry, rozbić tłuczkiem. Rozgrzać w rondlu masło i podsmażyć na nim posiekaną wcześniej cebulę. Mięso obsypać…

Ruloniki wołowe

Składniki: • 50 dag wołowiny bez kości • 15 dag słoniny • 1 duży kwaszony ogórek • 3 suszone grzybki • 3 łyżki mąki • 0.25 szklanki śmietany • sól, pieprz • tłuszcz do smażenia Sposób przyrządzenia: Mięso pokroić na wąskie, dość długie paski, posypać solą i pieprzem, położyć na każdym wzdłuż cienki paseczek słoniny…

Krokiety z mięsem

Składniki: • 10 naleśników • 30 dag gotowanej wołowiny • 1 bułka • 2 cebule • 5 dag masła • 1 jajko • 3-4 łyżki śmietany do panierowania: • 10 dag tartej bułki • 1 jajko • 10 dag masła do smażenia Sposób przyrządzenia: Mięso zmielić wraz z bułką, uprzednio namoczoną w wodzie i dobrze…