Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: mięso wołowe

Tokań z polędwicy wołowej

Składniki: 500 g polędwicy wołowej 100 ml czerwonego wytrawnego wina 4 pietruszki 2 pomidory 1 łyżka oleju do smażenia 200 g foie gras 1 por 1 ostra zielona papryczka 3-4 łyżki sosu hiszpańskiego 1 łyżeczki masła 1 łyżeczka mąki pęczek natki pietruszki 2 łyżki musztardy 2 łyżki oleju słonecznikowego sól pieprz Sposób wykonania: Polędwicę skropić…

Tokań wołowy

Składniki: 600 g wołowiny 150 g przygotowanego wcześniej leczo 100 g surowego wędzonego boczku 200 g kiełbasek debreczyńskich 1 cebula 1 ząbek czosnku łyżeczka słodkiej czerwonej papryki sól pieprz Sposób wykonania: Boczek pokroić w kostkę i stopić go na patelni po czym skwarki wyjąć a na tłuszczu zeszklić posiekaną cebulę, wówczas dodać pokrojone w paski…

Wołowina na ostro

Składniki: 800 g wołowiny bez kości 1 cebula 200 ml czerwonego wytrawnego wina 1 łyżka pasty pomidorowej 2 łyżki smalcu 1 ząbek czosnku sól pieprz Sposób wykonania: Cebulę posiekać i zeszklić ją na rozgrzanym smalcu, wówczas dodać mięso pokrojone w paseczki. Całość podsmażyć i zalać winem, dodać jeszcze posiekany czosnek oraz sól i pieprz do…

Burger z wołowiny z fetą

Składniki: 600 g mielonej wołowiny ½ łyżeczki soli czosnkowej ¼ łyżeczki pieprzu ½ szkl. pokruszonego sera feta Sposób wykonania: Do mięsa mielonego dodać ser i doprawić do smoku solą oraz pieprzem. Całość dokładnie wyrobić i z powstałej masy formować krążki, które usmażyć na rozgrzanym oleju na złoto.

Burger z wołowiny z serem

Składniki: 600 g mielonej wołowiny ½ łyżeczki aromatyzowanej soli 1/8 łyżeczki suszonej papryki w płatkach ½ szkl. pokruszonego sera rokfor ¼ szkl. pokrojonego na plasterki pora 2 łyżki oleju roślinnego Sposób wykonania: Do mięsa dodać sól, paprykę, ser oraz por. Całość dokładnie wyrobić po czym z powstałej masy uformować 4 krążki. Smażymy na rozgrzanym oleju…