Składniki: 2,5 łyżeczki pieprzy Syczuańskiego 8 zmielonych owoców anyżu gwieździstego 1 łyżka nasion kopru ½ łyżeczki mielonych goździków 3,5 łyżeczki mielonego cynamonu Sposób przyrządzenia: Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Najlepszy do tego celu jest ceramiczny moździerz. Domowe przyprawy: Domowa przyprawa 5 smaków Przechowywać w szczelnie zamykanym naczyniu.
Tag: mięsnych
Listy
Koperkowy sos na zimno do dań z grilla
by Iwona Podgórna • • 0 Comments
Listy
Aromatyczny sos z awokado
by Grażyna Poznańska • • 0 Comments
Składniki: 2 owoce awokado ½ szklanki gęstego jogurtu ½ cebuli 2 łyżki soku z cytryny ½ łyżeczki sosu Tabasco sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Cebulę obrać, posiekać. Awokado przekroić na połowę, usunąć pestkę, łyżeczka wydrążyć miąższ. Cebulę i awokado wymieszać z pozostałymi składnikami, zmiksować w blenderze. Przełożyć do czystych słoiczków, przechowywać w lodówce. Przepis na konkurs…
Dodatki
Morele marynowane – 1
by A. • • 0 Comments
Skład: 1 kg moreli kopiasta łyżka miodu 2 szkl. Cukru 4-5 goździków po 2-3 ziarnka pieprzu i ziela ang 1/2 szkl, octu 10% Sposób wykonania: Opłukać, osączyć, przekroić i wyjąć pestki. Zagotować syrop: 1 szkl. wody, cukier i korzenie. Na średnim ogniu wrzucić morele do syropu i po zagotowaniu odstawić. Ponowić…