Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: mazurki

3 Mazurki od Julki

Ciasto w przepisach jest wszędzie jest takie samo, będzie się zmieniać tylko nadzienie Ciasto: • 150 g margaryny • 1,2 szklanki mąki • 0,5 szklanki cukru • 1 cukier waniliowy • aromat waniliowy • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia • szczypta soli     Wszystkie składniki ciasta zmieszać i ugnieść na jednolitą masę. Wstawić do…

Mazurek z płatkami owsianymi

Składniki: 2 szkl. płatków owsianych 2 szkl. mąki pszennej 3 łyżki miodu ½ kostki masła 2 jajka 20 dag bakalii sól Sposób wykonania: 2 szkl. mąki posiekać razem z masłem po czym wbić jajka i dodać płatki oraz odrobinę wody. Całość dokładnie wyrobić aby powstało elastycznie ciasto, które rozwałkować i przełożyć do brytfanny wysmarowanej tłuszczem.…

Mazurek wykwintny

Składniki: 40 dag masła  40 dag mąki 15 dag cukru 15 dag migdałów w płatkach posiekane orzechy laskowe rodzynki sułtańskie drobno starta skórka z cytryny konfitura z wiśni kondenzowane kolorowe owoce  4 gotowane żółtka 1 żółtko surowe szczypta soli 1 całe jajko do dekoracji: drobno posiekane kondenzowane owoce, obrane se skórki migdały Sposób wykonania: Utrzeć miękkie masło…

Mazurek czekoladowy

Składniki: ciasto: • 25 dag krupczatki • 18 dag masła • 10 dag cukru pudru • 2 żółtka warstwa czekoladowa: • 4 jaja • 25 dag cukru • 25 dag czekolady • 12 dag mąki krupczatki • 12 dag rodzynków • 12 dag migdałów lukier: • 50 dag cukru w kostkach • łyżeczka octu 6-proc.…

Mazurek bakaliowy

Składniki: 25 dag bakalii 25 dag cukru 25 dag masła 4 jajka sok z jednej cytryny 1 łyżka śmietany mąka ile zabierze ciasto Sposób przyrządzenia: Migdały, orzechy zemleć i utrzeć z cukrem. Masło ukręcić na puch, zmieszać z bakaliami, wbić jajka, wlać śmietanę i dodać mąki, ile zabierze, aby ciasto było prawie gęste. Wygnieść dobrze,…