Składniki: 1/3 szkl. zmielonych słodkich migdałów 1/3 szkl. zmielonych pistacji ¼ szkl. drobno zmielonego cukru 3-4 krople olejku pomarańczowego szczypta cukru waniliowego 3-4 białka Sposób wykonania: Cukier utrzeć z dodatkiem pistacji i migdałów po czym dodać cukier waniliowy oraz olej pomarańczowy. Całość dokładnie wymieszać i dodać białka ubite na sztywną pianę. Delikatnie połączyć.
Tag: masa
Dodatki
Masa migdałowa do ciast
by Dominka Słowik • • 0 Comments
Składniki: 600 g słodkich migdałów 100 g gorzkich migdałów 2 szkl. zmielonego cukru 7 białek Sposób wykonania: Migdały utłuc po czym wymieszać je z białkami i cukrem. Powstałą masę doprowadzić do wrzenia na małym ogniu nie przerywając mieszania. Następnie masę rozłożyć w brytfannie wyłożonym papierem pergaminowym i podsuszyć w rozgrzanym piekarniku.
Dodatki
Masa pomarańczowa do ciast
by Gosia Grzyb • • 0 Comments
Dodatki
Masa makowa do ciast
by Mariola Banasiak • • 0 Comments
Składniki: 800 g maku 1 ½ szkl. słodkich migdałów 20 gorzkich migdałów 2 szkl. cukru Sposób wykonania: Mak sparzyć kilka razy wrzącą wodą po czym zemleć w maszynce. Następnie zmielić migdały i dodać je do maku razem z cukrem. Całość dokładnie wymieszać i zagotować.
Dodatki
Masa morelowa do ciast
by Janina Janiak • • 0 Comments
Składniki: 6 moreli ½ szkl. drobno zmielonego cukru Sposób wykonania; Z moreli usunąć pestki po czym wrzucić je do rondelka. Zasypać je cukrem i podlać odrobiną wody i ugotować. Na koniec rozmiękczone morele przetrzeć przez sito.