Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: marynaty

Sałata majonezowa

Ślicznie wygląda sałata z jarzynek podana z formy. Wziąć 4 marchewki, 2 buraczki, 10 kartofli obranych i to wszystko na surowo pokrajać w kostkę lub podłużne paski i ugotować w wodzie z solą, pilnując aby nie przegotować; naturalnie buraki, oddzielnie. Oprócz tego ugotować groszku zielonego i drobniutkiej fasoli na miękko. Pokrajać 10 korniszonów i tyleż…

Macedoine z pomarańczy

Ugotować cztery jabłka szczecińskie lub renety w wodzie, uważając aby nie były za miękkie. Wziąć cztery duże pomarańcze, obrać ze skórki grubej a następnie z białych cienkich włókien, wybrać pestki bo inaczej cały kompot zgorzknie, pokrajać tak jabłka jak pomarańcze w cienkie plasterki, ułożyć na salaterce, przekładając jabłka pomarańczami i przesypu jąć wszystko 20 deka…

Marynata z węgorza

Oprawiwszy węgorza lub jesiotra, pokrajać w kawałki, natrzeć solą, niech tak poleży 2 godziny. Tymczasem zagotować lekkiego octu, dobranego na połowę z winem francuskim, nakrajać włoszczyzny, cebuli, wrzucić listek bobkowy, korzeni i gotować pół godziny, potem włożyć rybę, gotować 25 minut’ wyjąć ją, ułożyć w słój, smak jeszcze trochę gotować, przestudzić i zalać nim rybę,…

Galaretka z ryb

Składniki: 40 dag filetów rybnych 3 łyżki soku z cytryny cebula 6 ziaren białego pieprzu liść laurowy 5 łyżek żelatyny łyżka octu 125 ml białego wina ¼ litra soku pomidorowego 1 łyżeczka słodkiej papryki ½ łyżeczki estragonu ½ filiżanki groszku cytryna sól Sposób przyrządzenia: Filety rybne skropić sokiem z cytryny. Zagotować 1/21 wody z przyprawami,…