Składniki: 6 ząbków czosnku 1 szklanka cukru 1 niepełna szklanka octu 10 % 1 szklanka oleju 4 łyżki soli Sposób wykonania: Ocet wymieszać z olejem, czosnkiem przeciśniętym przez praskę, cukrem oraz solą. Następnie całość doprowadzić do wrzenia i zalać ogórki.
Tag: marynaty
Listy
Sałatka kapuściana z papryką
by Paulina Piróg • • 0 Comments
Składniki: 25 dag kiszonej kapusty strąk papryki ogórek kiszony cebula łyżka oleju słonecznikowego cukier sól Sposób wykonania: Kapustę poszatkować, paprykę pokroić na paski, ogórki na plasterki a cebulę posiekać. Skropić olejem i doprawić do smaku solą oraz cukrem.
Listy
Marynata bazylikowa do sałatek
by Robert Czerniawski • • 0 Comments
Składniki: 4 łyżki umytych, drobno posiekanych świeżych listków bazylii 2 łyżki soku cytrynowego 1 ząbek czosnku 1 łyżka umytego, drobno posiekanego szczypiorku 1 łyżeczka oliwy sól Sposób wykonania: Do posiekanych listków bazylii dodać sok z cytryny, posiekane czosnek i szczypiorek oraz oliwę i sól. Całość dokładnie wymieszać.
Listy
Marynata musztardowa do sałatek
by Jacek Matyja • • 0 Comments
Składniki: 2 łyżki soku cytrynowego 1 łyżka musztardy 4 łyżki umytych, drobno posiekanej zieleniny (pietruszka, szczypiorek, estragon, bazylia) woda sól pieprz Sposób wykonania: Zieleninę posiekać po czym dodać sok z cytryn, wodę oraz musztardę. Doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
Listy
Marynata czosnkowa do sałatek
by Krystyna Lachowska • • 0 Comments
Składniki: 3 ząbki czosnku 2 łyżki soku cytrynowego 1 łyżeczka musztardy 1 łyżeczka oliwy lub oleju 2 łyżki umytej, drobno posiekanej naci pietruszki sól pieprz woda Sposób wykonania: Czosnek posiekać dodać sok z cytryny, musztardę oliwę oraz posiekaną natkę pietruszki. Wlać jeszcze wodę oraz sól i pieprz do smaku.