Składniki: ząbek czosnku sok z ¼ cytryny 2 łyżki oliwy z oliwek szczypta pieprzu posiekany koperek Sposób wykonania: Sok z cytryny wymieszać z oliwą, posiekanym czosnkiem i koperkiem oraz pieprzem. Powstałą marynatą polać warzywa.
Tag: marynaty
Listy
Zalewa do marynowanej cukinii
by Tadeusz • • 0 Comments
Składniki: 4 szkl wody 1/2 szkl. oleju 1 szkl. octu 10 % 1/2 łyżki soli ziele angielskie liść laurowy pieprz ziarnisty Sposób wykonania: Wszystkie składniki podane na zalewę dokładnie ze sobą wymieszać i doprowadzić do wrzenia. Gorącą zalewać przetwory z cukinii.
Listy
Sałatka ogórkowa w marynacie
by Kinga Urbańczyk • • 0 Comments
Składniki: 1/2 szklanki octu 1/2 szklanki wody 3 łyżki cukru 3 łyżki posiekanego koperku 3 ogórki sałata sól pieprz Sposób wykonania: Wodę, ocet oraz cukier doprowadzić do wrzenia, doprawić do smaku solą oraz pieprzem i odstawić do ostygnięcia. W między czasie obrane ogórki pokroić w plasterki i zalać ostudzoną zalewą i wstawić do lodówki na…
Listy
Zalewa do marynowanej cebuli
by Jadwiga Kacprzak • • 0 Comments
Składniki: 1,5 l wody 5 dag soli 5 dag cukru 1 szkl. octu 10 % Sposób wykonania: Następnie wodę zagotować z dodatkiem soli, cukru i octu. Gorącą zalewą zalać cebulę.
Listy
Marynata do żeberek na grilla
by Renata • • 0 Comments
Składniki: ½ szklanki ostrej musztardy ½ szklanki ostrego keczupu 1 łyżeczka tabasco 3 ząbki czosnku 2 łyżki płynnego miodu 2 łyżki brązowego cukru ½ szklanki soku z cytryny Sposób przyrządzenia: Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. W szklanej miseczce wymieszać czosnek z pozostałymi składnikami marynaty. Dodać do żeberek i odstawić na kilka godzin. Grillować.