Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: marynata do ryb

Gruszki w marynacie

Skład: 1 kg twardych gruszek 2,5 szkl. Cukru 5-6 goździków troszkę cynamonu i imbiru 1/2 szkl octu 10% Sposób wykonania: Obrać gruszki i podzielić na pół lub ćwiartki w zależności od wielkości, odrzucić gniazda. Wrzucić je do zakwaszonej octem wody, aby nie ściemniały. Z cukru i szkl. wody ugotować syrop, dodać przyprawy. Na wrzący syrop…

Papryka marynowana

Skład: papryka Składniki zalewy: 1 szklanka cukru 0,5 szklanki oliwy 1 szklanka octu 6 % lub trochę więcej niż 0,5 szklanki octu 10% 1 łyżka soli 1 litr wody ziele angielskie, pieprz ziarnisty, listek laurowy i gorczyca w zależności od upodobań kulinarnych Sposób wykonania: Wszystkie składniki należy zagotować i wystudzić Paprykę umyć, wydrążyć pestki, pokroić…

Marynowanie mięs

 

 

Sposobem aromatyzowania potraw z mięsa jest nacieranie przyprawami surowych produktów lub też ich marynowanie. Mamy dobre mięso,a więc bardzo ważna jest sztuka jego marynowania. Marynowanie mięs może mieć różny cel.Przetrzymanie mięsa w aromatycznej marynacie poprawia jego smak, sprawia, że mięso robi się kruche i soczyste, działa na nie konserwujące. W czym marynować?
– w kwaśnym mleku lub maślance
– w mieszance sosu sojowego, wódki i przypraw
– w marynacie z wina lub octu zagotowanego z wodą, do której dodajemy warzywa, cebulę, rozkruszone jagody jałowca oraz przyprawy ( zależnie od upodobań)
– w mleku lub musztardzie.
Marynowanie trwa kilka do kilkudziesięciu godzin, zależnie od rodzaju i gatunku mięsa.