Bardzo prosta i przepyszna marynata do mięs.
Składniki:
-
- 3 łodygi tymianku
- 3 łodygi rozmarynu
- 1 główka czosnku
- sól, pieprz olej
Składniki: • 2 duże garście świeżego rozmarynu (pognieść), • 6 ząbków czosnku posiekać, • 10 łyżek oliwy z oliwek, • 2 cytryny, wycisnąć sok i podusić skórkę, • sól, świeżo mielony pieprz Wszystko razem wymieszać i wetrzeć w mięso, zostawić je w marynacie do czasu pieczenia. Ilość – 1 szklanka, przygotowanie 15 min.
Przepis ten jest "pożyczony" z konserwiarni. Zalewa: 5 litrów wody zagotować z 1/2 litra octu 10%, 0,5 kg cukru, 0,3 kg soli – ostudzić. Ogórki konserwowe: nałożyć do słoików, dodać zioła i przyprawy takie jak używamy ( koper, czosnek, liść np. wiśniowy, chrzan, gorczycą) zalewamy płynem i pasteryzujemy, ok. 5 min. Dla urozmaicenia do części…
Skład: 5 szklanek wody szklanka cukru 2 szklanki octu łyżka soli czosnek cebula marchew gorczyca koper Sposób wykonania: Czas pasteryzacji – ok. 10 min. reszta – wiadomo.