Składniki:
- ¼ litra czerwonego wina
- ½ szklanki wody
- 3 cebule
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- liść laurowy
- estragon
- tymianek
- ziele angielskie
- jałowiec
- pieprz
- sok z 1 cytryny
Składniki: 4 marchewki 3 jabłka 2 łyżki tartego chrzanu 1 łyżka stołowa majonezu Sposób wykonania: Obrane marchewki i jabłko zetrzeć na tarce. Dodać starty chrzan oraz majonez. Całość dokładnie wymieszać.
Składniki: 50 dag młodej marchewki 30 dag świeżych moreli 10 dag orzechów włoskich łyżeczka miodu sok z cytryny Sposób wykonania: Marchewkę zetrzeć na tarce morele pokroić na cząstki. Dodać jeszcze posiekane orzechy i dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku sokiem z cytryny oraz miodem.