Składniki: 2 grejpfruty 4 truskawki 8 malin 2 łyżeczki cukru pudru 2 łyżki amaretto Sposób wykonania: Grejpfruty sparzyć wrzątkiem po czym przekroić je na połówki. Delikatnie wydrążyć miąższ, usuwając pestki. Pokroić miąższ na mniejsze kawałki i dodać do niego maliny. Doprawić do smaku cukrem pudrem oraz amaretto. Sałatkę przełożyć do miseczek grejpfrutowych.
Tag: maliny
Porady i Ciekawostki
Ciasto biszkoptowe z malinami
by Dominika Sznajder • • 0 Comments
Składniki: 1 ½ szkl mąki 3 jajka ½ szkl cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka cukru waniliowego 3 łyżki oliwy z oliwek tłuszcz i bułka tarta cukier puder 1 szkl malin Sposób wykonania: Białka z dodatkiem cukru ubić na sztywną pianę. Wówczas nie przerywając ubijania dodawać stopniowo po jednym żółtku, mąkę, proszek do…
Listy
Konfitury z owoców leśnych
by Kazimierz Jankowski • • 0 Comments
Listy
Konfitury z malin Teresy
by Teresa Mazur • • 0 Comments
Składniki: 1 kg malin ½ kg cukru Sposób wykonania: Maliny zasypać szklanka cukru i odstawić na noc. Następnego dnia odlać powstały sok. Dodać do niego resztę cukru i gotować na małym ogniu, aż powstanie gesty syrop. Wówczas syrop lekko ostudzić i dodać do niego maliny. Dokładnie wymieszać i smażyć do momentu, aż maliny staną się…
Listy
Ser Brie pieczony z malinami i płatkami migdałów
by Kasia Nowak • • 0 Comments
Składniki: 1 okrągły serek Brie 2 łyżki malin 1 łyżka płatków migdałowych Sposób przyrządzenia: Serek brie ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzch położyć lekko rozgniecione maliny i płatki migdałowe. Piec przez około 10 – 15 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 175 stopni C. Podawać z bagietką lub krakersami.