Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: mak

Sos do sałatek z makiem

Składniki: 1 łyżka octu winnego ½ łyżeczki brązowego cukru 3 łyżki oliwy ¼ łyżeczki suszonego tymianku ¼ łyżeczka soli ¼ łyżeczki pieprzu 1 łyżeczka maku Sposób wykonania: Ocet wymieszać z oliwą po czym dodać tymianek oraz mak. Całość dokładnie wymieszać i doprawić do smaku solą, pieprzem oraz cukrem.

Makowiec na bułce

Składniki ½ kg maku 5 dag masła 3 łyżki miodu 3 łyżki skorki pomarańczowej 1/2 l mleka 20 dag cukru 10 dag rodzynek 10 dag orzechów sól olejek migdałowy migdały długa bułka Sposób wykonania: Mak zemleć dwa razy po czym wlać do niego gorące mleko i dodać masło, miód, skórkę pomarańczowa, cukier, rodzynki, orzechy, szczyptę…

Makowiec na ucieranym cieście

Składniki: 25 dkg masła 25 dkg mąki 25 dkg cukru 5 dkg mąki ziemniaczanej 5 jajek 2 łyżeczki proszku do pieczenia Nadzienie: ½ kg maku 25 dkg cukru 1 dkg drożdży 2 jajka olejek migdałowy Sposób przyrządzenia: Utrzeć masło z cukrem, ucierając dodawać żółtka, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, a pod koniec pianę ubitą…

Sos makowo waniliowy

Składniki: 150 ml mleka 1 łyżeczka cukru waniliowego 100 g maku 1 łyżka cukru pudru Sposób wykonania: Mak dokładnie umyć po czym sparzyć wrzątkiem i odstawić na 4 godziny. Po tym czasie mak odcedzić i zemleć 3 krotonie. W między czasie zagotować mleko z dodatkiem cukru pudru i cukru waniliowego wówczas dodać mak. Całość dokładnie…