Składniki:
- 1 ¼ szkl. majonezu
- ½ szkl. koncentratu pomidorowego
- ½ słodkiej papryki
- ½ łyżeczki ketchupu
Składniki: 2 jabłka 300 g różnych warzyw: por, marchew, seler 100 ml majonezu cukier sok z 1 cytryny sól pieprz Sposób wykonania: Umyte warzywa razem z jabłkami obrać po czym zetrzeć na tarce o grubych oczkach i skropić sokiem z cytryny. Dodać majonez i doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Całość dokładnie wymieszać.
Składniki: 300 g porów 150 ml majonezu szczypiorek Sposób wykonania: Pory umyć po czym białe i jasnozielone części pokroić na cienkie plasterki. Zalać wrzącą wodą i odcisnąć. Na sam koniec wymieszać z majonezem i posypać posiekanym szczypiorkiem.
Składniki: 450 g gotowanej szynki 3 łyżki majonezu pieprz 1 szkl. kwaszonej kapusty 350 g szwajcarskiego sera 1 łyżka kminku 1 łyżka posiekanego koperku Sposób wykonania: Szynkę pokroić w drobniuteńką kostkę po czym wymieszać ją z majonezem. Następnie dodać kapustę, czosnek, kminek oraz ser. Całość wymieszać i doprawić do smaku pieprzem. Przed podaniem udekorować koperkiem.