Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: łosoś

Zapiekanka rybna

Składniki: 0.5 kg fileta z ryby (łososia, dorsza itp.) 1,5 kg ziemniaków (tłuczonych) szklanka mleka dwie garstki koperku łyżka maki łyżka masła polowa cebulki Sposób przygotowania: Przygotowanie sosu: na maśle podsmażyć posiekana cebulkę, dodać mąkę i po 2 min mleko, na koniec dodać koperek i doprawić do smaku sola i pieprzem. Następnie podsmażyć rybkę (mogą…

Pasta wykwintna z łososiem

Skład: 15dkg sera topionego rok-pół 10dkg łososia wędzonego 1 łyżka masła Sposób wykonania:   Ser utrzeć na gładką masę. Pod koniec ucierania dodać drobno posiekanego wędzonego łososia. Najlepiej wszystkie składniki zmiksować za pomocą mini robota. Gotową pastę wyciskać przez tubę ozdobnie i układać na małych krakersach. Dekorować drobnymi listkami zielonej pietruszki.      

Łosoś marynowany koniakiem

Skład: Dwa filety z łososia (muszą być równe), po około 30-40 dkg.   Sposób wykonania: Posolić grubą solą i popieprzyć grubo mielonym pieprzem (ja tłukę w moździerzu). Dobrze natrzeć, a później wetrzeć w rybę po ok.100g koniaku (jako, że zdecydowanie wolę Metaxxe, używam najczęściej tego płynu). Dwa, drobno posiekane pęczki koperku są ostatnim składnikiem. Filety…

Makaron z łososiem

Skład: Wędzony łosoś, śmietana, gałka muszkatołowa, pietruszka, kapary, makaron, masło, kostka koperkowo-cytrynowa Sposób wykonania: Łososia pociąć w paski, zmieszać ze śmietaną, dodać gałki muszkatołowej, kaparów, liście pietruszki, koperek i pozostawić w zimnym miejscu na parę godzin. Ugotować makaron (niezbyt solić). Rozpuścić kostkę we wrzątku, dodać łososia ze śmietaną i dodatkiem masła, podgrzać (nie zagotować); odsączyć…

Łosoś po fińsku

Potrawa odbiegająca od naszych tradycji kulinarnych, lecz niepowtarzalna w smaku i dająca możliwość popuszczenia wodzy kucharskiej fantazji. Jednocześnie łatwa w przygotowaniu i lekkostrawna. Składniki: kawałek świeżego łososia (troci) o wadze ok. 1 kg, 2 pęczki koperku, grubo mielona sól, cukier, biały pieprz grubo mielony. Najlepiej wybrać kawałek łososia ze środka tuszy (nie od ogona). Można…