Płat wyfiletowanego łososia , opłukać, nasolić garść soli, następnie posypać garścią cukru ,dodać świerzej bazyli i owinąć folią i pozostawić na trzy dni w lodówce. Pokroić po wyjęciu na ciękie paski i podawać z masełkiem i weką , do smaku z majonezem. Smacznego Janusz Moniowski.
Tag: łosoś
Łosoś
Pieczony łosoś w sosie cytrusowo-jogurtowym
by Administrator • • 0 Comments
Składniki: • 1 filet z łososia (cały około kg) • ½ łyżeczki soli • ¼ łyżeczki pieprzu Sos: • 120 ml naturalnego jogurtu (najlepiej Greckiego przepis w dziale Mleczne) • 2 łyżki oliwy ekstra virgin • 1 łyżeczka utartej skórki z limonki • 1 łyżeczka utartej skórki z pomarańczy • 1 łyżka soku z limonki…
Łosoś
Łosoś na patyku
by Administrator • • 1 Comment
Składniki: • 2 duże kromki chleba bez skórki • 200 g wędzonego łososia w plastrach • łyżka oliwy z oliwek • garść świeżej bazyli • patyczki do szaszłyków • świeżo mielony czarny pieprz • ósemki cytryny do dekoracji Sposób przygotowania: Podgrzej na patelni z grubym dnem oliwę, na średnim ogniu, chleb potnij na kawałki „na…
Łosoś
Sajgonki z łososia
by Administrator • • 2 komentarze
Łosoś
Wędzony łosoś z kawiorem
by Xawier • • 0 Comments
Składniki: • 4 duże, cienkie plastry wędzonego łososia • 1 pokrajane jajko na twardo • 1 łyżka posiekanej pietruszki i porów • 1 łyżka kwaśnej śmietany • 3 dag czarnego kawioru Sposób przyrządzenia: Na środek łososiowatych płatów nakładamy śmietanę, następnie posiekaną pietruszkę i pory, a na końcu kawior. Sparzonymi wiązkami szczypiorku zawiązujemy plastry łososia w…