Składniki: 7 dag wanilii 2 ½ l spirytusu 95% 3 kg cukru Sposób wykonania: Wanilię przekroić wzdłuż na pół i zalać ją spirytusem. Szczelnie zatkać i odstawić na 2 tygodnie. Następnie cukier zagotować razem z 1,5 l wody aby powstał syrop a gdy ostygnie dodać go do esencji waniliowej. Dokładnie wymieszać i przelać do butelek.
Tag: likier
Listy
Sos z poziomek z likierem
by Teresa Loba • • 0 Comments
Składniki: 20 dag poziomek 4 dag cukru pudru 1 łyżeczka likieru malinowego Sposób wykonania: Poziomki przetrzeć przez sito. Następnie zasypać je cukrem. Całość wymieszać i połączyć razem z likierem.
Listy
Piankowy deser z konfiturą morelową
by Karina Zimoń • • 0 Comments
Składniki: 0,5 l konfitury morelowej 7 surowych białek 1 szkl. cukru pudru łyżka cukru likier brzoskwiniowy masło Sposób wykonania: Konfiturę, ½ szkl. cukru oraz 3 białka zmiksować ze sobą. Następnie pozostały cukier oraz resztę białek ubić na sztywną pianę i dodać do poprzedniej masy. Całość delikatnie wymieszać. Przełożyć do formy wysmarowanej tłuszczem, posypać cukrem i…
Listy
Piankowy deser z konfiturą
by Elwira Faryna • • 0 Comments
Składniki: 0,5 l konfitury brzoskwiniowej 7 surowych białek 1 szkl. cukru pudru łyżka cukru likier brzoskwiniowy masło Sposób wykonania: Konfiturę, ½ szkl. cukru oraz 3 białka zmiksować ze sobą. Następnie pozostały cukier oraz resztę białek ubić na sztywną pianę i dodać do poprzedniej masy. Całość delikatnie wymieszać. Przełożyć do formy wysmarowanej tłuszczem, posypać cukrem i…
Listy
Złocisty puch z brzoskwiniami
by Wanda Chacińska • • 0 Comments
Składniki: 2 szkl. ugotowanej kaszy manny ½ szkl. śmietanki kremowej 2 łyżeczki soku z cytryny łyżeczka skórki z cytryny 4 łyżki dżemu morelowego morele 4 łyki likieru morelowego Sposób wykonania: Kaszę zmiksować aby powstał puch, wówczas ni e przerywając mieszania dodawać sok i skórkę z cytryny oraz śmietankę. Następnie w pucharkach rozłożyć po łyżce dżemu…