Składniki: 3 bakłażany 20 dkg grzybów leśnych 2 cebule 2 łyżki oliwy 4 łyżki tartego żółtego sera 2/3 szklanki śmietany sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Bakłażany pokroić w plastry, posolić, odstawić na 30 minut i osuszyć z wydzielającego się soku. Cebulę obrać, drobno posiekać. Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy, zeszklić na niej cebulę, dodać bakłażany ,…
Tag: leśne
Porady i Ciekawostki
Z lasu do spiżarni – 5
by marek • • 1 Comment
Żurawina błotna Cechy wyróżniające: łodyżka pełzająca, nitkowata, cienka, odlegle ulistniona, do 1 m długości. Liście małe, zimotrwałe, drobne, 0,1 – 1,2 cm dł. , skórzaste, jajowate lub jajowatoeliptyczne, brzegami podwinięte, z wierzchu zielone, od spodu sinobiałe. Kwiaty zwieszone, po 2 – 3 na szczytach gałązek, długoszypułkowe. Płatki w dół odwinięte, o,7 cm dł i 0,3…
Porady i Ciekawostki
Z lasu do spiżarni – 2
by tinca • • 0 Comments
Żurawina (klukwa) Cechy wyróżniające: łodyżka pełzająca, nitkowata, cienka, odlegle ulistniona, do 1 m długości. Liście małe, zimotrwałe, drobne, 0,1 – 1,2 cm dł. , skórzaste, jajowate lub jajowatoeliptyczne, brzegami podwinięte, z wierzchu zielone, od spodu sinobiałe. Kwiaty zwieszone, po 2 – 3 na szczytach gałązek, długoszypułkowe. Płatki w dół odwinięte, o,7 cm dł. i 0,3…