Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: kwaszone

Fasolka szparagowa w zalewie z bobem

Składniki: 2 kg fasolki szparagowej pęczek koperku kilka gałązek cząbru łyżka gorczycy 2-3 zielone papryki 2 kg bobu kilka liści kapusty 3 łyżeczki soli 2 szklanki wody Sposób przyrządzenia: Fasolkę umyć, oczyścić , usunąć końcówki, paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne, pokroić w paseczki.  W misce wymieszać wszystkie składniki, dodać 3 łyżeczki soli, wymieszać . Kapustę…

Domowy keczup z cukinii

Składniki: 1 duża cukinia lub 2 mniejsze / około 3 kg/ 1 kg cebuli 1 kg cukru 2 szklanki octu 2 słoiczki koncentratu pomidorowego 1 łyżka przyprawy curry 1 łyżka mielonego czarnego  pieprzu 2 łyżki soli Sposób przyrządzenia: Cukinię  umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne. Cebulę obrać  i  razem z cukinią pokroić w drobniutką kosteczkę, zmiksować.…

Kolorowa sałatka z kapusty

Składniki: 2 kg kapusty 1 kg cebuli 1 kg kolorowej papryki 1 kg marchewki Zalewa: 2 szklanki 10% octu 2 szklanki oleju 2 szklanki cukru 4 łyżki ziołowego pieprzu 4 łyżki soli Sposób przyrządzenia: Kapustę oczyścić, wykroić głąb i poszatkować. Marchewkę umyć, obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Paprykę  umyć usunąć gniazda nasienne …

Pyszna domowa papryka w zalewie

Składniki: 4 kg papryki 1 kg cebuli Zalewa: 2 szklanki octu 10% 2 opakowania  gorczycy 14 szklanek wody 40 ziarenek ziela angielskiego 2 szklanki cukru 40 goździków 20 liści laurowych 4 czubate łyżki soli Sposób przyrządzenia: Paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne, pokroić w pasy. Cebulę obrać i pokroić w plastry. Paprykę  i cebulę ciasno ułożyć …

Kiszone rzodkiewki przysmak w zimie

Składniki: 2 kg czerwonych rzodkiewek 2 główki czosnku pęczek koperku liście chrzanu 3 łyżki soli 3 litry wody Sposób przyrządzenia: Rzodkiewki, liście chrzanu i koperek umyć, osączyć na sicie. Czosnek obrać, podzielić na cząstki, pokroić w plastry. Do umytych wyparzonych słoików ułożyć po liściu chrzanu i gałązce kopru. Włożyć rzodkiewkę i po kilka plastrów czosnku.…