Składniki: 1 kg papierówek ½ kg rodzynek 5 l wody Sposób wykonania: Jabłka pokroić na małe kawałki i wrzucić do gęsiora. Dodać do nich rodzynki i zalać casco wodą. Odstawić na tydzień w ciepłe miejsce. Po tym czasie przecedzić płyn i przelać do butelek. Odstawić jeszcze na kilka dni.
Tag: kwas
Bezalkoholowe
Kwas miętowy
by Łukasz Sobkowiak • • 0 Comments
Składniki: 500 g razowych sucharów 15 gałązek mięty 2 szkl. cukru 50 g drożdży 50 g rodzynek 5 ½ l wody Sposób wykonania: Suchary zalać wrzącą wodą i odstawić na 6 godzin po czym wodę zlać i wymieszać z cukrem. Następnie dodać mięte oraz drożdże, które moczyły się wcześniej w wodzie około 12 godzin.…
Bezalkoholowe
Kwas żurawinowy
by Bogdan Ługowski • • 0 Comments
Składniki: 1 kg żurawin 4 l wody 2 szkl. cukru 50 g drożdży Sposób wykonania: Żurawiny rozgnieść wyciskając sok po czym miąższ zalać wodą i doprowadzić do wrzenia. Następnie schłodzić do temperatury 30 stopni i całość przecedzić. Dodać wyciśnięty sok, drożdże oraz cukier. Całość dokładnie wymieszać i odstawić na 24 godziny. Podawać schłodzone.
Bezalkoholowe
Kwas z razowych sucharów
by Anna Zdanowicz • • 0 Comments
Składniki: 200 g razowych sucharów 4 l wody 200 g cukru 15 g drożdży ¼ łyżki mąki Sposób wykonania: Suchary zalać wrzątkiem i odstawić je na 24 godziny w ciepłe miejsce. Po tym czasie całość przecedzić kwasem rozprowadzić drożdże wymieszane z mąką. Dokładnie wymieszać i odstawi c na 5-6 godzin w ciepłe miejsce. Po tym…