Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: kwas

Kwas buraczany

Składniki: 1 kg buraków 1 listek laurowy kawałek razowego chleba Sposób wykonania: Buraki umyć po czym pokroić w plastry. Zalać je wodą aby wszystkie były przykryte. Dodać listek laurowy oraz kawałek razowego chleba. Odstawić na bok na 4 dni w temperaturze pokojowej. Po tym czasie zdjąć pleśń a kwas rozlać do butelek.

Kwas buraczany

Składniki: 1 kg buraków skórka razowego chleba łyżka cukru 2 ząbki czosnku Sposób wykonania: Obrane buraki pokroić w plastry, które włożyć do  kamiennego garnka. Dodać skórkę chleba i zalać całość 2,5 l wody. Następnie odstawić pod przykryciem na 2 dni w ciepłe miejsce. Po tym czasie dodać roztarty czosnek oraz cukier rozpuszczony w łyżce wody.…

Kwas burakowy do barszczów

Składniki: 1 kg buraków 1 kromka razowego chleba Sposób wykonania: Oczyszczone buraki pokroić w plastry, które ułożyć w dużym słoju. Następnie zalać  je wodą aby wszystkie  plastry były zakryte. Na wierzchu ułożyć kromkę chleba. Przykryć słój gaza i odstawi c w ciepłe miejsce na 5 dni. Po tym czasie zdjąć szumowinę  i przelać do butelek.…