Składniki: 10 l wody 1 kg cukru 3 pokrojone cytryny garść imbiru 50 g drożdży Sposób wykonania: Do wody wsypać cukier, imbir oraz dodać cytrynę oraz drożdże. Całość wymieszać i trzymać na ogniu około 20 minut. Po tym czasie odstawić do ostygnięcia i rozlać odo butelek. Szczelnie zakręcić i dostawić.
Tag: kwas chlebowy
Bezalkoholowe
Kwas miodowy
by Patryk Drzazga • • 0 Comments
Składniki: 1 l kwasu chlebowego 200 g miodu sok z cytryny Sposób wykonania: Rozpuszczony miód wymieszać z kwasem chlebowym. Dodać jeszcze sok z cytryny do smaku. Dokładnie wymieszać i schłodzić.
Przetwory domowe
Kwas chlebowy
by Małgorzata T • • 0 Comments
Składniki: 25 dag czerstwego razowego chleba 20-25 dag cukru ½ dag drożdży 4 l wody cytryna Sposób wykonania: Chleb zalać wrzątkiem i odstawić do ostygnięcia, wówczas dodać roztarte z cukrem drożdże oraz sok z cytryny. Następnie odstawić na 24 godz. Po tym czasie przelać do butelek. Przepis nadesłany na konkurs "Muza Ramsaye" przez Małgorzata T
Bezalkoholowe
Kwas chlebowy
by Anerite • • 2 komentarze
A jeszcze zapomniany kwas chlebowy, ale potrzeby razowy chleb, pyszności, zwłaszcza w lecie. Składniki: – 1 kg czerstwego razowego chleba, – 7 l. wody, – 4 dkg drożdży, – 20 dkg cukru. Wykonanie: Chleb pokroić na cienkie kromki, wysuszyć lekko w piekarniku, włożyć do kamiennego garnka/garnków, zalać wrzątkiem, przykryć gaza. Po jednej dobie w pokojowej…