Składniki: 2 piersi z kurczaka 2 łyżki majonezu 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 ząbki czosnku 2 jajka 6 łyżek oleju przyprawa do kurczaka sól pieprz Sposób wykonania: Piersi z kurczaka pokroić w kostkę, która oprószyć przyprawą do kurczaka. Następnie dodać majonez, wymieszać i odstawić na 30 minut. Po tym czasie wbić jajka, dodać mąkę oraz…
Tag: kurczak
Porady i Ciekawostki
Kurczak w sosie śmietanowo-musztardowym
by Katarzyna Warot • • 0 Comments
Składniki: 2 piersi z kurczaka 1 szkl gęstej śmietany musztarda z ziarnami gorczycy ¼ szkl białego wina sól pieprz 4 łyżki oleju Sposób wykonania: Kurczaka pokroić w paseczki, które obsmażyć na rozgrzanym oleju. Wówczas podlać je winem i trzymać na ogniu aż wino odpruje. Następnie wlać śmietanę i dodać kilka łyżeczek musztardy. Dokładnie wymieszać i…
Porady i Ciekawostki
Kurczak w śmietanie po węgiersku
by Dominika Lazuń • • 0 Comments
Składniki: 2 piersi z kurczaka 3 cebule 2 łyżki oleju 1 szkl śmietany sól pieprz papryka ostra 3 łyżki koncentratu pomidorowego Sposób wykonania: Obraną cebulę pokroić w plastry, które zeszklić na rozgrzanym oleju. Wówczas dodać kurczaka pokrojonego na małe kawałki. Trzymać na silnym ogniu kilka minut. Następnie wlać śmietanę, wymieszać i doprawić do smaku solą…
Porady i Ciekawostki
Jajka z farszem z kurczaka
by Sebastian Czernecki • • 0 Comments
Składniki: 8 jaj udko wędzonego kurczaka 4 łyżki gęstej śmietany sól pieprz Sposób wykonania: Jajka ugotować na twardo po czym je odcedzić, obrać ze skorupek i przeciąć wzdłuż na pół. Wówczas delikatnie wydrążyć żółtka jaj. Następnie z udek oddzielić mięso od kości po czym dodać do niego żółtka, majonez oraz śmietanę. Całość dokładnie zmiksować na…
Porady i Ciekawostki
Kurczak wędzony z kiszoną kapustą
by Anna Majos • • 0 Comments
Składniki: wędzony kurczak 1 kg kiszonej kapusty 1 szkl białego wina Sposób wykonania: Kapustę poszatkować po czym przełożyć do garnka. Wówczas podlać wodą i gotować na małym ogniu do miękkości. Następnie wlać wino i na wierzchu ułożyć kurczaka podzielonego na porcje. Dusić pod przykryciem około 15 minut, aż kurczak stanie się gorący.