Składniki: 10 szt. cannelloni 200-250 g startego żółtego sera Nadzienie: ok.500g mielonej wołowiny 4-5 plastrów włoskiej mortadeli 1 duża cebula tłuszcz do smażenia pieprz i sól 5-6 łyżek sosu pomidorowego Sposób przyrządzenia: Pokrojoną cebulę podsmażamy na tłuszczu, dodajemy zmielone mięso. Smażymy, ciągle mieszając, aż mięso będzie miękkie. Dodajemy sos pomidorowy, pokrojoną mortadelę, dobrze mieszamy i…
Tag: kuchnie regionalne
Ryby
Mintaj na cebuli po Henrykowsku
by Heniek • • 0 Comments
Jest to bardzo łatwy, bardzo prosty, bardzo szybki i dietetyczny sposób przyrządzenia filetów z mintaja. Filety dokładnie rozmrozić, umyć, osączyć i lekko osolić. Na patelnię wlać łyżkę stołową oleju. Cebulę pokroić w grube plastry i ułożyć na patelni, przykrywając całe dno, lekko posolić i trochę poddusić. Ułożyć filety jedną warstwą na cebuli. przykryć i dusić…
Pizza
Kaaspizza
by Viesja • • 0 Comments
Sos Składniki: 1 łyżeczka masła 1 cebulka 1 ząbek czosnku 1 puszka krojonych pomidorów ½ kostki bulionu warzywnego 1 łyżeczka oregano 1 łyżka pokrojonej natki pietruszki 1 łyżeczka ketchupu sproszkowany czosnek sól, mąka ziemniaczana Sposób przyrządzenia: Podsmażyć pokrojoną cebulkę i czosnek. Dodajemy odsączony sok z pomidorów i zagotowujemy. Po paru minutach dodajemy kostkę bulionową, oregano,…
Ciastka
Kokosanki
by rynia • • 0 Comments
Składniki:-4 białka jajek -15 dag cukru -10 dag mąki -1/3 szklanki oleju roślinnego Polewa: -2 łyżki kakao-2 łyżki wody -1/2 szklanki cukru -1/2 margaryny *Opakowanie wiórek kokosowych Ciasto: Ubić białka na puszystą masę. Dodać cukier i dokładnie ubić, aby nie był wyczuwalny. Wsypać mąkę i dodać olej. Wszystko wymiksować. Ciasto wylac na małą blaszkę na…
Musy
Mus waniliowy
by Gałucha • • 1 Comment
Skład: 3 jaja 25 dkg białej czekolady 250 ml śmietanki 36% ¼ filiżanki cukru pudru 1 laska wanilii 1 łyżka masła Sposób przyrządzenia: Rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej, dodać masło, wymieszać. Ubić żółtka z cukrem i miąższem z laski wanilii. Do żółtek dodawać delikatnie czekoladę. Ubić śmietanę i wymieszać z masą. Ubić białka i wymieszać…