Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: kuchnie regionalne

Pizzetta z ziemniakami

Składniki: 4g drożdży suchych 160 ml wody ½ łyżeczki cukru 300g mąki ¼ łyżeczki soli 50-75 ml oleju z oliwek 400g ziemniaków 1 łyżka rozmarynu sól Sposób przyrządzenia: Drożdże, cukier i 80ml wody wymieszać, przykryć i odstawić na 10 min. w ciepłe miejsce. Mąkę, sól, mieszankę drożdżową, olej i resztę wody wymieszać i wyrobić miękkie…

Salami pizza

Sos
Składniki:

  • 1 łyżeczka masła
  • 1 cebulka
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • ½ kostki bulionu warzywnego
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżka pokrojonej natki pietruszki
  • 1 łyżeczka ketchupu
  • sproszkowany czosnek
  • sól, mąka ziemniaczana

Sposób przyrządzenia:
Podsmażyć pokrojoną cebulkę i czosnek. Dodajemy odsączony sok z pomidorów i zagotowujemy. Po paru minutach dodajemy kostkę bulionową, oregano, pietruszkę, ketchup i jeszcze 5 min. Gotujemy. Pomidory zmiksować , dodać do reszty i jeszcze 10 minut gotować. Doprawić czosnkiem w proszku i solą. Zagęścić sos mąką ziemniaczaną. Na zdjęciu sos jest zrobiony ze świeżych pomidorów.
Uwaga! Sos powinien być bardzo gęsty.

Pizza a la Piazza

Ciasto. Składniki: 100g ml ciepłego mleka 200 g mąki ½ paczuszki drożdży ( Dr.Oetker ) 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli 3 łyżki oleju z oliwek 1 łyżka przypraw: oregano, natka pietruszki, szczypiorek, sproszkowany czosnek, sproszkowana cebula Sposób przyrządzenia: Mieszamy mleko (temp.ok.35°C) z cukrem i drożdżami, zostawiamy na 10 min.w cieple. Przesianą mąkę mieszamy z…

Sałatka szparagowo-jajeczna

Składniki: 1/2kg szparagów 4 jajka ugotowane na twardo papryka kilka łyżek majonezu posiekana zielenina cukier sól Sposób przyrządzenia: Szparagi oczyścić z włókien, opłukać a potem zalać wrzącą wodą, dodać sól, cukier i ugotować. Odcedzić, pokroić na kawałki 2-3 cm, wymieszać z majonezem i zieleniną. Obłożyć cząstkami jajek. Podawać najlepiej ze świeżą chrupiącą bułeczką !

Tuna pizza

Sos. Składniki: 1 łyżeczka masła 1 cebulka 1 ząbek czosnku 1 puszka krojonych pomidorów ½ kostki bulionu warzywnego 1 łyżeczka oregano 1 łyżka pokrojonej natki pietruszki 1 łyżeczka ketchupu sproszkowany czosnek sól, mąka ziemniaczana Sposób przyrządzenia: Podsmażyć pokrojoną cebulkę i czosnek. Dodajemy odsączony sok z pomidorów i zagotowujemy. Po paru minutach dodajemy kostkę bulionową, oregano,…