Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: kuchnia

Ser Langres A.O.C

Pochodzenie: Szampania – Ardeny Rodzina serów: Sery miękkie Rodzaj mleka: mleko krowie Smak: wyrazisty , mocny smak; aromat wędzonego boczku Zawartość  tłuszczu: 50% Pora roku: od czerwca do listopada Opis: Jest to ser tradycyjny, farmerski i spółdzielczy wytwarzany głównie na wyżynie Langres w Szampanii. Został wprowadzony prawdopodobnie przez wędrownych mnichów w okresie średniowiecza. Ma niezwykły…

Ser Chaource A.O.C.

Pochodzenie: Szampania – Ardeny Rodzina serów: Sery miękkie Rodzaj mleka: mleko krowie Smak: młody ser jest kremowy, delikatny, rozpływa się w ustach; skórka dojrzałego ma nieco gorzki smak z grzybowym posmakiem, a miąższ jest maślany, dość pikantny, owocowy Zawartość  tłuszczu: 45% Pora roku: cały rok, najlepszy latem i na jesieni Opis: Regionem produkcji tego sera…

Ser Pont l’Évęque A.O.C

Pochodzenie: Normandia Rodzina serów: Sery miękkie Rodzaj mleka: mleko krowie Smak: lekko pikantny, z mocnym posmakiem ziół Zawartość  tłuszczu: 45% Pora roku: cały rok Opis: Ten ser z obmywaną skórką jest prawdopodobnie najstarszym wytwarzanym serem normandzkim. Wytwarza się go od XII w. Na przestrzeni wieków nosił różne nazwy. W średniowieczu nazywano go Angelon, w XIII…

Ser Neufchâtel A.O.C.

Pochodzenie: Normandia Rodzina serów: Sery miękkie Rodzaj mleka: mleko krowie Smak: wyraźny pleśniowy zapach, w smaku dość ostry i słony Zawartość  tłuszczu: minimum 45% Pora roku: od sierpnia do listopada Opis: Pochodzi z miasta Neufchâtel na północy Normandii. Prawdopodobnie początki jego produkcji sięgają roku 1035, kiedy Hugo I z Gournay, miasta w pobliżu Neufchâtel, podarował…