Składniki: 75 dkg steków z tuńczyka 3 łyżki oleju 1 pokrojona w kostkę cebula 1 posiekany ząbek czosnku 2 łyżki curry 1 szklanka mleka kokosowego 1 łyżeczka soku z limonki ½ pokrojonego w kostkę mango sól morska Sposób przyrządzenia: W rondlu rozgrzać olej, dodać czosnek i cebulę, smażyć mieszając aż cebula stanie się szklista, dodać…
Tag: kuchnia
Listy
Adżika Armeńska
by Iwona Podgórna • • 0 Comments
Składniki: 5 kg pomidorów 1 kg obranego czosnku ½ kg czerwonej papryki 10 dkg mielonego chili sól do smaku Sposób przyrządzenia: Pomidory, czosnek i papryka oczyścić z niejadalnych końcówek, zmielić w maszynce do mięsa. Umieścić warzywa w kamionkowym szklonym naczyniu, dodać sól i chili, pozostawić na 15 dni w temperaturze pokojowej codziennie mieszając. Przełożyć do…
Listy
Adżika Gruzińska zielona
by Iwona Podgórna • • 0 Comments
Składniki: 1 kg suchych czerwonych papryczek chili 5 dkg nasion kolendry 10 dkg khmeli sunęli szczypta mielonego cynamonu 20 dkg orzechów włoskich 30 dkg soli morskiej 30 dkg czosnku Sposób przyrządzenia: Pozbawione końcówek (szypułek) papryczki zalać zimną wodą i odstawić na 60 minut, odcedzić. Dodać pozostałe składniki i 3 krotnie zmielić w maszynce do mięsa,…
Listy
Domowe przepisy: Przyprawa do dań z wieprzowiny
by Anita Pawlak • • 0 Comments
Składniki: 1 łyżka granulowanego czosnku 1 łyżka suszonej cebuli 1 łyżka suszonego oregano 1 łyżka pieprz cayenne 1 łyżka czarnego pieprzu 2 łyżki soli 4 łyżki papryki mielonej 1 łyżeczka mielonego kminku Sposób przyrządzenia: Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Najlepszy do tego celu jest ceramiczny moździerz. Przechowywać w szczelnie zamykanym naczyniu.
Listy
Przyprawy domowe: Przyprawa Grecka
by Anita Pawlak • • 0 Comments
Składniki: 2 łyżeczki soli 1 łyżeczka rosołu w proszku 2 łyżeczki suszonego oregano 1 łyżeczka mielonej cebuli 2 łyżeczki granulowanego czosnku 1 łyżeczka pieprzu 1 łyżeczka suszonej natki pietruszki ½ łyżeczki mielonego cynamonu ½ łyżeczki tartej gałki muszkatołowej Sposób przyrządzenia: Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Najlepszy do tego celu jest ceramiczny moździerz. Przechowywać w szczelnie zamykanym…