Składniki: 50 ml Wódka Żołądkowa z Miętą 20 ml likier melonowy 20 ml sok ze świeżej cytryny 50 ml sok jabłkowy Sprite lub 7up Sposób przyrządzenia: Uzupełnij szklankę kruszonym lodem. Wódkę, likier melonowy, sok ze świeżej cytryny i sok jabłkowy wlej do shaker’a z lodem. Wymieszaj i przelej zawartość do szklanki. Dopełnij Spritem lub 7-up.…
Tag: kuchnia
Wódka
Cafe Crčme
by Dominika Wojtczak • • 0 Comments
Składniki: 40 ml Wódka Żołądkowa z Miodem 30 ml Creme by Żołądkowa Gorzka 30 ml mleko 30 ml napar z kawy (ekspress) 20 ml syrop waniliowy Sposób przyrządzenia: Do wysokiej szklanki wrzuć kilka kostek lodu. Wszystkie składniki przelej do shaker’a z lodem. Wymieszaj i przelej zawartość do szklanki. Górę posyp czekoladą.
Sery
Ser Brocciu A.O.C.
by Redakcja • • 0 Comments
Pochodzenie: Korsyka Rodzina serów: Sery świeże Rodzaj mleka: mleko kozie i owcze Smak: świeży, słodki, delikatny w smaku; po 6- miesięcznym suszeniu smak staje się bardzo ostry i wyrazisty Zawartość tłuszczu: minimum 40% Pora roku: od października do czerwca Opis: Ser tradycyjny, farmerski, rzemieślniczy. Brocciu jest szczególnym serem, ponieważ to pierwszy ser AOC robiony z…
Sery
Ser Pelardon A.O.C
by Redakcja • • 0 Comments
Pochodzenie: Langwedocja-Roussillon Rodzina serów: Sery kozie Rodzaj mleka: mleko kozie Smak: trochę kwaskowaty, odpowiednio słony, charakteryzuje się pełnym mlecznym smakiem Zawartość tłuszczu: 45% Pora roku: od wiosny do jesieni Opis: Młody ser ma konsystencję musu, a smak przypomina kwaśną śmietanę z dodatkiem oleju z orzechów włoskich. Nie ma skórki, a jego miąższ jest zwarty. Ser…
Ciastka
Ryżowe ciasteczka
by asiakiers • • 0 Comments
Składniki: paczka kleiku ryżowego pół kostki margaryny 3 łyżki śmietany 3 jaja pół szklanki cukru 5 łyżeczek wiórek kokosowych cukier waniliowy łyżeczka proszku do pieczenia dżem lub konfitura (niekoniecznie) Sposób przyrządzenia: Z podanych składników zagniatamy ciasto. Po wyrobieniu formatujemy z ciasta kulki wielkości orzecha włoskiego. Na blasze wyłożonej posmarowanym pergaminem lub folią ( w przypadku…