Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: Kuchnia polska

Łosoś monia

Płat wyfiletowanego łososia , opłukać, nasolić garść soli, następnie posypać garścią cukru ,dodać świerzej bazyli i owinąć folią i pozostawić na trzy dni w lodówce. Pokroić po wyjęciu na ciękie paski i podawać z masełkiem i weką , do smaku z majonezem. Smacznego Janusz Moniowski.

Zając

Wyżyłowawszy starannie zająca, porąbać go w kawałki, tak aby został w całości, mięso nie było naruszone tylko kości poprzetrącane, poczem go posolić i naszpikować świeżą słoniną. Zasmażyć masła w brytfannie, a gdy się zacznie rumienić, wlać kilka łyżek śmietany, włożyć zająca i piec, polewając go ciągle, bo na częstym polewaniu zależy dobre jego upieczenie. Jeżeli…

Likiery

W Polsce likiery przeżywały rozkwit swojej największej popularności w XIX wieku. Szczególną popularnością cieszyła się zwłaszcza ich odmiana zwana rosolisami. Rosolisy przyrządza się podobnie jak likiery, są jednak od nich mocniejsze. Ich historia rozpoczęła się w 1823 r., kiedy dobra łańcuckie przejął Alfred Potocki, wnuk księżnej Lubomirskiej. Wówczas powstała fabryka wódek i likierów. Założono sklepy…