Składniki: 1 podwojna piers z kurczaka, 6 jajek na twardo, 1 puszka kukurydzy, 1 puszka ananasow 1 mały kiszony ogórek 4 srednie czerwone papryki przyprawa do kurczaka knorr majonez. Sposób przyrządzenia: Piersi umyc,pokroic w kostkę,opruszyć przyprawa knorr i usmazyć pod przykryciem.Jajka,papryke i kukurydze pokroic w srednia kostke-ogorek bardziej drobno.Dodac przestudzonego kurczaka,kukurydze i majonez.Nie trzeba doprawiac…
Tag: Kuchnia polska
Porady i Ciekawostki
Kuchnia pachnąca kolendrą.
by marek • • 0 Comments
Dzięki swojemu pięknemu zapachowi i aromatowi ziarna kolendry występują w eliksirach miłosnych. Sproszkowane nasiona i młode liście używane są w kuchni orientalnej do stymulacji i poprawy trawienia. Zabawny jest fakt, że w wiktoriańskim lingua flora kolendra była symbolem "ukrytych zalet"! Istnieje, używany od tysięcy lat, napój miłosny z kolendry. Należy zemleć siedem ziaren kolendry, wymawiając…
Pierogi
Pierożki smażone w drożdżowym cieście
by marek • • 0 Comments
Kwaterkę mleka letniego zarobić l ½ deka drożdży, wsypać 20 deka mąki, wymieszać dobrze i postawić w cieple. Gdy podrośnie, wsypać jeszcze 20 deka mąki, trochę soli, dwa całe jaja, łyżkę sklarowanego masła, łyżeczkę cukru, i wyrabiać ciasto tak długo aż odstanie od ręki poczem postawić ponownie w cieple aż znów podrośnie. Wtedy brać małe kawałki ciasta, tarzać w mące, rozpłaszczyć na okrągłe placuszki, nałożyć farszem z mięsa zawinąć z mięsem brzegi, układać na sito, aby trochę podrosły, a potem rzucać na gorący szmalec lub fryturę i smażyć jak pączki, obracając, aby z wszystkich stron rumieniły się jednakowo.
Owoce morza
Ostrygi
by marek • • 1 Comment
Po umyciu ostryg, otworzyć je ostrym nożem i oczyścić pędzelkiem, umaczanym w słonej wodzie, z obłamków i łupin, powstających skutkiem ich otwierania. Trzeba uważać, żeby woda, znajdująca się w ostrygach, nie wyciekła. Poukładać je na talerzu i ubrać pokrajaną w kwaterki cytryną. Ostrygi można poznać czy są świeże po klarowności i po wodzie, która przy świeżych się znajduje.
Grill
Grzanki czosnkowe z serem
by vladdraco • • 6 komentarzy
Smaczne i niedrogie, dla każdego miłosnika grilla, nadają się jako dodatek do mięś lub potrawa sama w sobie. Składniki: pieczywo tostowe kostka masła 2 duże lub 3 małe ząbki czosnku posiekana natka pietruszki sól żółty ser w plastrach Sposób przygotowania: Czosnek przeciskamy przez praskę, do miseczki i ucieramy z solą, następnie dodajemy masło i natkę…