Wertując literaturę o tematyce kulinarnej natknąłem się na ciekawy fragment który myślę zainteresuje wielu z nas.
Skład: 2 jabłka 2 gruszki kilka węgierek sok z cytryny kiść winogron łyżka cukru pudru garść orzechów włoskich kieliszek białego wina deserowego Sposób przyrządzenia: Umyć owoce. Jabłka i gruszki obrać i potroić w kostkę. Skropić sokiem z cytryny. Śliwy pokroić w ćwiartki a winogrona w połówki. Wymieszać owoce z cukrem. Polać winem i posypać posiekanymi…
Skład: 6 pomidorów podłużnych oliwa sól 2 łyżki kaparów 1/2 łyżki miodu 1 łyżka octu balsamicznego 6 liści bazylii 2 ząbki czosnku Sposób przyrządzenia: Pomidory umyć i pozbawić zielonych końcówek, pokroić na ćwiartki. Włożyć do naczynia żaroodpornego, lekko polać oliwą i posolić. Piec ok 20 min przykryte folią aluminiową w temp 150 stopni. Kapary, czosnek…
Skład: 2 banany cynamon 2 łyżki brązowego cukru masło 1/2 szklanki świeżego soku z pomarańczy 50ml rumu Sposób przyrządzenia: Masło rozpuścić na patelni. Dodawać cukier mieszając na małym ogniu, potem cynamon i banany pokrojone w ćwiartki. Jak całość zacznie skwierczeć wlać sok , zwiększć ogień, potem rum i podpalić. Gotowe gdy się wypali.