Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: kolorowa

Surówka z marchewki Iwony

Składniki: 30 dkg marchewki 2 duże surowe buraki 2 łyżki czerwonego wytrawnego wina ocet winny do smaku 4 łyżki oliwy ½ szklanki czarnych oliwek 1 główka sałaty lodowej sól, pieprz do smaku Sposób przyrządzenia: Buraki, marchewkę umyć, obrać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Nie mieszać razem. Marchew przyprawić octem,  solą i pieprzem, wymieszać…

Surówka z porów z papryką

Składniki: ½ kg porów/ biała część/ 4 strąki kolorowej papryki 2 jabłka 4 marynowane śliwki ½ szklanki posiekanej zielonej natki pietruszki 1/3 szklanki oleju sojowego sok z cytryny sól, pieprz do smaku Sposób przyrządzenia: Olej utrzeć z sokiem z cytryny, przyprawić solą i pieprzem, dodać posiekaną natkę pietruszki. Pory umyć, osączyć  i pokroić w makaroniki,…

Surówka z mlecza (mniszka lekarskiego)

Składniki: 30 dkg młodych listków mlecza 15 dkg wędzonego chudego boczku 1 łyżka smalcu 3 łyżki oliwy 2 łyżki octu winnego 3-4 ząbki czosnku sól, pieprz do smaku Sposób przyrządzenia: Młode listki mlecza umyć i osączyć. Boczek pokroić w  paseczki  wrzucić na patelnię z  rozgrzanym smalcem i obrumienić . Oliwę wymieszać z octem, dodać obrany…

Surówka z sałaty i papryki

Składniki: 1 główka sałaty lodowej 4 czerwone papryki ½ szklanki posiekanego szczypiorku ½ szklanki  posiekanego zielonego koperku ½ szklanki śmietany sól, cukier i sok z cytryny do smaku Sposób przyrządzenia: Paprykę umyć, osączyć i usunąć gniazda nasienne, pokroić  w cieniutkie paseczki, wymieszać ze śmietaną. Sałatę podzielić  na listki, dokładnie umyć, osączyć i porwać na kawałki,…

Surówka z czarnej rzodkwi

Składniki: ½ kg czarnej rzodkwi 4 jabłka 1 cebula sok z cytryny ½ szklanki posiekanego  szczypiorku 1 szklanka jogurtu naturalnego 2 łyżki oleju sojowego sól, pieprz, cukier do smaku Sposób  przyrządzenia: Jogurt wymieszać z olejem sojowym, cytryną, solą i pieprzem. Czarną rzodkiew umyć, obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach, wymieszać z przygotowanym sosem.…