Składniki: 40 dag ziemniaków 1 czerwona cebula 25 dag kiełków soi 1/2 łyżeczki kminku sól oliwa z oliwek Sposób wykonania: Ugotowane ziemniaki pokroić w kostkę, cebulę posiekać. Dodać jeszcze kiełki oraz kminek. Doprawić do smaku solą i skropić oliwą.
Tag: kminek
Listy
Surówka z kiszonej kapusty z cebulą
by Katarzyna Klich • • 0 Comments
Listy
Zupa kminkowa Krystyny
by Krystyna Nogieć • • 0 Comments
Składniki: 1,51 wywaru z kości lub z mięsa 4 dag kminku 4 dag masła 4 dag mąki sól Sposób wykonania: Kminek gotować kilka minut w 1 szklance wody po czym wlać wywar i jeszcze chwilę trzymać na ogniu. Na tłuszczy przesmażyć make i dodać ją do zupy. Doprawić do smaku solą.
Listy
Sałatka z grzybów z kminkiem
by Kinga Bartosiewicz • • 0 Comments
Składniki: 40 dag niedużych mieszanych grzybów sól 1 /2 łyżeczki kminku 2 średnie cebule 3 łyżki oleju sok z cytryny pieprz posiekana zielenina (szczypiorek, koperek) Sposób wykonania: Grzyby pokroić na mniejsze kawałki, które oprószyć solą. Dodać posiekaną cebulę oraz kminku. Skropić olejem oraz sokiem z cytryny. Doprawić do smaku pieprzem i posypać posiekaną zieleniną.
Listy
Kiszona kapusta z czerwonymi buraczkami Iwony
by Iwona • • 0 Comments
Składniki: 4 kg białej kapusty 1 kg czerwonych buraczków 2 łyżki kminku 3-4 pokruszone listki laurowe Sposób przyrządzenia: Kapustę oczyścić i poszatkować, Buraczki umyć, obrać, i drobno poszatkować. Całość dokładnie wymieszać. Układać w słojach warstwami przesypując solą ,kminkiem i pokruszonymi listkami laurowymi. Ubijać tłuczkiem, przykryć wyparzonym talerzykiem. Pozostawić na kilka dni w ciepłym pomieszczeniu, przenieść…