Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: kawy

Kawa mojej mamy

Składniki: 2 łyżeczki zmielonej kawy goździk szczypta cynamonu  szczypta cukru  250 ml wody Sposób wykonania: Kawę, goździk, cynamon oraz cukier podlać odrobiną wody i dokładnie utrzeć po czym podgrzewać na małym ogniu uzupełniając całość wodą. Następnie zestawić z ognia a gdy ostygnie ponownie podgrzać. Przed podaniem przecedzić przez sito.

Kawa z kieliszkiem koniaku

Składniki: 2 filiżanki espresso 2 małe kieliszki koniaku 2 łyżeczki brązowego cukru świeża bita śmietana Sposób wykonania: Koniak przelać do miseczki, podgrzać go po czym zapalić, wówczas dodać cukier oraz kawę. Całość wymieszać i udekorować bitą śmietaną.

Kawa i gorzkie kakao

Składniki: 2 łyżeczki zmielonej kawy 1/2 łyżeczki gorzkiego kakao 250 ml wody Sposób wykonania: Kawę oraz kakao podlać odrobiną wody i dokładnie utrzeć po czym podgrzać na małym ogniu ale nie doprowadzając  do wrzenia. Wówczas zestawić z ognia i ponownie podgrzać. Na koniec przecedzić przez sitko i przelać do filiżanek.

Podgrzewana kawa z przyprawami

Składniki : 2 łyżeczki zmielonej kawy goździk szczypta cynamonu szczypta cukru 250 ml wody Sposób wykonania: Kawę, cynamon, goździki oraz cukier podlać odrobina wody i dokładnie utrzeć po czym uzupełnić wodą i podgrzać na małym ogniu nie dopuszczając do wrzenia. Wówczas zestawić z ognia a gdy ostygnie ponownie podgrzać. Następnie przecedzić kawę przez sitko i…