Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: kawy

Kawa biała zbożowa

Składniki: 3 łyżki mieszanki 1 litr mleka pełnego 3/4 litra wody wrzącej 10 dkg cukru 3 łyżki wody zimnej Sposób wykonania: Doprowadzić do wrzenia wodę po czym wsypać mieszankę, ponownie zagotować i odstawić pod przykryciem. Gdy mieszanka się ustanie odcedzić i wlać wywar do zagotowanego mleka. Podgrzać i przed podaniem doprawić jeszcze do smaku cukrem.

Kawa na mleku z mieszanką zbożową

Składniki: 2-3 dkg kawy ziarnistej 3/4 litra mleka pełnego lub śmie tanki 10 procentowej 1 łyżka mieszanki zbożowej 1/2 litra wrzącej wody 10 dkg cukru Sposób wykonania: Doprowadzić wodę do wrzenia po czym wsypać mieszankę zbożową i gotować 2 minuty na małym ogniu. Następnie dodać zmieloną kawę i odstawić pod przykryciem. W między czasie doprowadzić…

Kawa z jajeczną masą

Składniki : 2 jajka 2 żółtka 15 dag cukru ½ l mleka wanilia 1 łyżka kawy Sposób wykonania: Jajka utrzeć z dodatkiem cukru po czym wymieszać z zaparzoną kawą. Następnie całość zamrozić, zmiksować i ponownie zamrozić. Następnie przelać do szklanki i udekorować bitą śmietaną.

Kawa, czekolada i likier pomarańczowy

Składniki : kawa mleko czekolada 100 g likieru pomarańczowego curacao 1/8 l bitej śmietany Sposób wykonania: Czekoladę połamać na mniejsze kawałki, które zalać mlekiem i podgrzać aby czekolada się rozpuściła. Następnie kawę podgrzać i wymieszać z likierem pomarańczowym. Kawę przelać do filiżanek, udekorować bitą śmietaną oraz czekoladą.