Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: kawa

Kawa karmelowa

Składniki: 2 szkl. świeżo zaparzonej kawy 1 ½ szkl. gorącej czekolady ¼ szkl. cukru ¾ szkl. gorącej wody Sposób wykonania:Na suchej patelni skarmelizować cukier, wówczas zdjąć go z ognia i dodać odrobinę wody.Cały czas mieszać aż karmel się rozpuści, wówczas dodać do niego kawę  oraz gorącą czekoladę.Całość wymieszać i doprowadzić do zagotowania po czym przelać…

Kawa po wiedeńsku

Składniki: 4 laski cynamonu 8 goździków 8 ziaren pieprzu 6 łyżek drobno zmielonej kawy 2 l wody ½ szkl. bitej śmietany Sposób wykonania: Kawę zalać zimną wodą.Następnie dodać cynamon, goździki oraz pieprz i całość doprowadzić do zagotowania.Po 15 minut przecedzić i przelać do filiżanek.Przed podaniem udekorować bitą śmietaną i posypać cynamonem.

Kawa z gałką muszkatołową

Składniki: filiżanka gorącej kawy łyżka cukru 1 żółtko ¼ szkl. śmietanki gałka muszkatołowa Sposób wykonania:Żółtko utrzeć razem z cukrem, wówczas dodać śmietanę.Całość dokładnie wymieszać i podgrzać (nie gotować!)Następnie zaparzyć kawę i gorącą przelać do filiżanek dodając śmietanę z jajkiem i cukrem.Przed podaniem posypać gałką muszkatołową.

Kawa z sokiem wiśniowym

Składniki: 1 szkl. świeżo zaparzonej kawy 4 łyżki syropu czekoladowego 2 łyżki soku wiśniowego ¼ szkl. bitej śmietanki łyżka startej czekolady Sposób wykonania:Do kawy dodać sok wiśniowy oraz syrop czekoladowy.Całość dokładnie wymieszać i przelać do filiżanek.Wierzch udekorować bitą śmietaną i posypać startą czekoladą.

Kawa o pomarańczowym smaku

Składniki: napar z kawy 4 filiżanki bita śmietana 4 łyżki likier pomarańczowy 4 łyżki skórka z pomarańczy cukier 6 łyżeczek Sposób przyrządzenia:Likier pomarańczowy mieszamy z cukrem, a następnie rozlewamy go doczterech filiżanek, następnie zalewamy kawą. Na wierzch układamy połyżce bitej śmietany, ozdabiamy startą skórką z pomarańczy. Przepis nadesłany na Super Konkurs Pychotki przez albertos