Składniki:
- ½ szkl. przesianego cukru
- ¼ cytryny
- ¾ łyżki zaparzonej mocnej kawy
Składniki: 2 łyżki mleka 2 łyżki cukru 1 jajko 200 g masła łyżka mocno zaparzonej kawy Sposób wykonania:Mleko zagotować z dodatkiem cukru.W między czasie ubić jajka po czym stopniowo dodawać je do mleka.Całość dokładnie ubijać aby masa się ochłodziła.Następnie dodać miękkie masło kawę, wymieszać.
Składniki: 2 pomarańcze 40 ziarenek kawy 20 dag cukru w kostkach 100 ml spirytusu 500 ml czystej wódki Sposób wykonania:Pomarańcze przekroić na połówki po czym powbijać w skórkę ziarenka kawy.Włożyć pomarańcze do słoja, zasypać je cukrem i zalać wódką oraz spirytusem.Szczelnie zakręcić i odstawić na kilka miesięcy.Następnie likier przecedzić i przefiltrować po czym rozlać go…
Składniki: 3 łyżki kawy ¾ szkl. wody 2 szkl. wódki Syrop: 1 szkl. cukru 2 szkl. wody Sposób wykonania:Zaparzyć kawę po czym przelać ja do słoika.Szczelnie zakręcić i odstawić na 24 godzin.Po tym czasie przefiltrować kawę i zalać ją wódką.Dodać jeszcze syrop z cukru oraz wody i odstawić na 12 godzin.Następnie przefiltrować kilka razy likier…
Składniki:• 3 łyżki kawy• 4 szkl. wody• 3 łyzki cukru• ½ szkl. whisky• ½ szkl. śmietanki Sposób wykonania:Wodę zagotować z dodatkiem kawy oraz cukru.Trzymać na małym ogniu około 10 minut.Po tym czasie przelać do filiżanek i do każdej wlać whisky.Przed podaniem udekorować bitą śmietaną.