Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: kawa

Kawa po turecku

Składniki zmielona kawa cukier woda Sposób wykonania: W metalowym garnuszku zagotować wodę po czy wsypać kawę oraz cukier, Całość dokładnie wymieszać i ponownie zagotować, wówczas zdjąć z ognia. Następie dodać kilka kropel zimnej wody aby fusy mogły opaść na dół.

Kawa z likierem morelowym

Składniki : mleko 1 szkl. śmietany kremówki 75 g likieru morelowego bita śmietana kawa rozpuszczalna lub espresso Sposób wykonania: Mleko razem ze śmietana doprowadzić do wrzenia po czym zestawić z ognia i dodać kawę. Gdy się  rozpuści dodać likier morelowy. Przelać do szklanki i udekorować bitą śmietaną.

Zimna kawa z rumem

Składniki: 8 łyżek zmielonej kawy naturalnej cukier 3 kieliszki rumu kostki lodu Sposób wykonania Kawę zaparzyć w 1 litrze wrzątku. Gdy ostygnie przecedzić po czym doprawić do smaku cukrem oraz rumem. Przelać do szklanki i wrzucić kostki lodu.