Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: kawa

Kawa i rum

Składniki : ok. 500 ml kawy (na dwie szklanki) 2 łyżeczki rumu 2 łyżeczki cukru Sposób wykonania: Do dwóch filiżanek wlać po łyżeczce rumu i dodać po łyżeczce cukru. Następnie wlać gorącą kawę. Podawać zaraz p o przygotowaniu.

Kawa z lodami i bitą śmietaną

Składniki : dwie kulki lodów waniliowych 2 łyżeczki syropu czekoladowego 200 ml zaparzonej chłodnej kawy rozpuszczalnej 2 łyżeczki bitej śmietany szczypta startej gorzkiej czekolady Sposób wykonania: Na dnie szklanki ułożyć lody, które polać syropem. Następnie zalać całość kawą. Na sam koniec udekorować bitą śmietana i posypać startą czekoladą.

Mroźna kawa

Składniki : kawa z ekspresu kilka kulek lodów waniliowych bita śmietana Sposób wykonania: Zaparzoną kawę schłodzić w lodówce. Wówczas dodać do niej lody i dokładnie zmiksować. Przelać do szklanki i udekorować bitą śmietaną.