Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: kawa

Kawa z alkoholem

Składniki: krupnik – 20 ml winiak Lux – 20 ml Cherry Cordial  8 – 10kropli kawa – 120 ml cukier – 1 łyżeczka bita śmietana – 5 łyżeczek Sposób wykonania: Kawę  zaparzyć po czym przelać do szklanki, dodać cukier, krupnik oraz winiak. Całość dokładnie wymieszać . Wierzch udekorować bitą śmietanę, którą skropić sherry cordial.

Kawa z morelą

Składniki: 2 morele ¼ litra mocnej, zimnej kawy ¼ litra zimnego mleka 30 g cukru kawałki brzoskwini do dekoracji 4 listki mięty do dekoracji Sposób wykonania: Brzoskwinie obrać i pokroić na mniejsze kawałki, które zalać kawą. Dodać jeszcze mleko oraz cukier. Całość dokładnie zmiksować na jednolita masę i przelać do szklanek. Udekorować kawałkami brzoskwiń i…

Kawa z morelą

Składniki: 2 morele ¼ litra mocnej, zimnej kawy ¼ litra zimnego mleka 30 g cukru kawałki moreli do dekoracji 4 listki mięty do dekoracji Sposób wykonania: Morele obrać i pokroić na mniejsze kawałki, które zalać kawą. Dodać jeszcze mleko oraz cukier. Całość dokładnie zmiksować na jednolita masę i przelać do szklanek. Udekorować kawałkami moreli i…

Bananowa kawa

Składniki: 2 banany ¼ litra mocnej, zimnej kawy ¼ litra zimnego mleka 30 g cukru plasterki banana do dekoracji 4 listki mięty do dekoracji Sposób wykonania: Banany obrać i pokroić na mniejsze kawałki, które zalać kawą. Dodać jeszcze mleko oraz cukier. Całość dokładnie zmiksować na jednolita masę i przelać do szklanek. Udekorować plasterkami banana i…

Migdałowa śmietanka do kawy

Składniki: 200 g śmietany o wysokiej zawartości tłuszczu 1 op. cukru waniliowego drobno pokruszone orzeszki Sposób wykonania: Śmietanę ubić na sztywno z dodatkiem cukru waniliowego. Następnie dodać posiekane migdały  i całość delikatnie wymieszać. Udekorować filiżankę kawy przed podaniem.